Hlavní obsah

Kajakář vyfotil nejdražší rybu na světě. Proháněla se s delfíny

Novinky, nčs

K parádní podívané se dostal kajakář nedaleko pobřeží britského Devonu. V tamních vodách se mu podařilo zachytit dovádění tuňáka obecného s delfíny. Právě tuňák je považován za nejdražší rybu na světě. V aukci byl jeden exemplář prodán za 2,5 milionu liber (72 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Tuňáci dokáží plout rychlostí až 70 kilometrů v hodině.

Článek

Tuňák obecný (nebo také modroploutvý) je hojně lovená ryba a za některé exempláře neváhají majitelé suši restaurací zaplatit horentní sumy. V roce 2019 se v Japonsku prodal tuňák v přepočtu za 69 milionů korun a překonal tak sedm let starý rekord, kdy byla částka zhruba poloviční.

Foto: Profimedia.cz

Ve vodě se proháněli také delfíni.

Obliba tuňáka je na světě ale tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. O to vzácnější podívanou měl šedesátiletý Rupert Kirkwood, jenž v úterý spatřil ze svého kajaku mrštného tuňáka dovádějícího s delfíny.

Tuňáka v Japonsku při každoroční aukci vydražili za 69 milionů

Koktejl

„Jsou tak rychlí, že je prakticky nemožné je vyfotit. Já jsem měl to štěstí, že jich bylo okolo mě hodně a povedlo se mi je zvěčnit,” pochlubil se Kirkwood.

Naprostou většinu tuňáků, kteří se ve světě vyloví, spotřebují Japonci. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit stavy tuňáka ve světových mořích.

Reklama

Výběr článků

Načítám