Hlavní obsah

K smrti obézní zhubnul dvě stě deset kilo

WASHINGTON

Dvaačtyřicetiletý Američan Patrick Deuel se vůbec nemusel současnosti dožít. Kvůli obezitě musel být loni hospitalizován, v opačném případě mu hrozila smrt. Po sedmi měsících bude moci koncem ledna opustit nemocnici - o dvě stě deset kilogramů lehčí.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Patrick Deuel se do svého domova v Nebrasce bude moci vrátit 22. ledna. Když loni v červnu nastupoval do nemocnice Avera McKennan v Sioux Falls v Jižní Dakotě, vážil 486 kilo. V nemocnici se podrobil drastické dietě a také jednomu chirurgickému zákroku. V současnosti Patrick váží 276 kilogramů při své výšce 1,80 metru.

Bývalý majitel restaurace byl od podzimu 2002 upoután na své lůžko, nemohl se pohybovat, čelil srdeční nedostatečnosti, cukrovce, artróze, plicní hypertenzi a problémům se štítnou žlázou. Všechny tyto nemoci dohromady jej mohly už dávno zabít.

Od té doby se mu podařilo shodit celkem 210 kilo, dvacet jich zhubnul po operaci v říjnu 2003, při níž mu lékaři zmenšili žaludek. Pacient, který tento zákrok podstoupí, pak sní méně potravy. Již před zákrokem zhubnul o 190 kilogramů, a to jen díky tvrdé dietě, která mu umožňovala denní příjem 1200 kalorií. Rovněž musel podle možností cvičit.

Další kila dolů

"Vlastně jsem zhubnul rychleji než po operaci," poznamenal Deuel, který se nehodlá zastavit. Přál by si, aby v budoucnu vážil asi 110 kilo. Na svou váhu bude dohlížet i doma, pravidelně bude docházet na lékařské prohlídky. "Naučil jsem se mnoho věcí, když jsem tu byl. Budu pokračovat v tom, co jsem tu dělal, a myslím, že vše bude v pořádku," řekl Patrick.

"Udělal velký pokrok," sdělil ošetřující lékař Steven Guse. "Nyní získal nezávislost, ale ještě před ním stojí velký úkol," naznačil.

Deuel trpěl problémy s nadváhou již od dětství. Obezita byla u něj způsobena příliš tučnou stravou. Již v mateřské škole vážil asi čtyřicet kilogramů, na prvním stupni pak dokonce 115 kg. V mládí se pokoušel o mnoho dietních programů, vždy marně. Pokaždé propadl beznaději, ještě více jedl a tloustnul.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita je onemocnění tohoto století

Dříve byla většina lidí přesvědčena o tom, že obezita je pouze estetický problém. Samozřejmě přináší řadu zdravotních potíží, ale věřilo se, že je pouze...

Výběr článků

Načítám