Hlavní obsah

Jste nezadaní, budete platit aneb Podivné daně nejsou nic nového

Novinky, nčs

Považujete-li tu či onu daň za absurdní, nezažíváte z hlediska historie lidstva nic neobvyklého. Novinky přinášejí výběr několika kuriózních odvodů, kterými si státy vylepšovaly nebo vylepšují rozpočty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Jídelní hůlky

Čínská vláda v roce 2006 zavedla pětiprocentní daň z jednorázových hůlek. I když to zní zvláštně, má to svůj důvod.

Ročně se v Číně vyprodukuje zhruba 45 miliard dřevěných hůlek, což abnormálně zatěžuje životní prostředí, zejména kácení lesů.

Foto: Profimedia.cz

Výroba jednorázových dřevěných hůlek vede ke kácení lesů.

Klobouky

Na konci 18. století se William Pitt stal ve věku 24 let nejmladším britským premiérem. Ve snaze snížit státní dluh vymyslel Pitt několik nových daní a speciální fond, do kterého byly odváděny. Tak například britským mužům zavedl daň z klobouků.

Každý klobouk musel mít speciální „známku“ o zaplacení daně v závislosti na pořizovací ceně pokrývky hlavy. Tato povinnost vydržela od roku 1784 do roku 1811.

Hodiny

A Pitt ještě jednou – kromě klobouků napadlo totiž premiéra zdanit i hodiny a kapesní hodinky. Pět šilinků za kus, deset za zlaté kapesní hodinky. Výrobci a obchodníci si museli obstarat speciální licenci.

Není divu, že nápad málem zruinoval hodináře a daň vydržela v roce 1797 v platnosti pouhých devět měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Poplatky za hodiny dlouho nevydržely.

Hrací karty

Jakub I. Stuart byl na přelomu 16. a 17. století králem Anglie a Skotska a přijal zákon, který požadoval, aby pikové eso v každém balíčku karet neslo označení tiskárny, které vyjadřovalo zaplacení daně. Padělání bylo trestné a karta se dodnes nazývá „kartou smrti“. Razítko na hracích kartách bylo zrušeno až v roce 1960.

Být single

Dnes to zní možná neuvěřitelně, za dob římského císaře Augusta však existovaly tresty pro lidi, kteří neměli partnera a drželi celibát. Důvodem byla podpora rozmnožování. Obdobnou daň však zná i mnohem modernější doba. V Sovětském svazu byla v letech 1941 až 1992 vymáhána tzv. daň bezdětnosti. V americkém státě Missouri dokonce i dnes svobodní muži ve věku 21 až 50 let platí dolar ročně.

Foto: Profimedia.cz

Být single se mohlo prodražit.

Vousy

V dnešní době se na Západě opět vzmáhá móda plnovousů, jak tomu bylo i v dobách dávno minulých. Na konci 17. století však v Anglii byla považována bradka za zbytečnou zátěž a ve snaze modernizovat zemi byla zavedena speciální mince, kterou si ti, kteří chtěli zůstat vousatí, museli koupit. Na minci byl nápis „vousy jsou zbytečnou zátěží“. Daň skončila v roce 1772.

Reklama

Výběr článků

Načítám