Hlavní obsah

Jsme v koncích. Chovatelé zvířat se o pomoc obracejí na sociální sítě

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, dul
Radostice

„Jsme v koncích,” tak začíná Facebookový status zookoutku v Radosticích u Brna, který pečuje přibližně o padesátku zvířat. Kvůli dlouhotrvajícímu lockdownu tu přišli o návštěvníky a tím také o jediné příjmy. Na pomoc určenou zoologickým zahradám soukromí chovatelé nedosáhnou. Aby měli z čeho pořídit krmení pro svá zvířata, obracejí se se žádostí o pomoc na veřejnost. A zdá se, že to může fungovat.

Jsme v koncích. Chovatelé zvířat se o pomoc obracejí na sociální sítěVideo: Novinky

 
Článek

„Vzhledem k tomu, že nám krmení zbývalo jen na posledních 14 dní a už nám došly peníze, tak jsem musela zveřejnit prosbu na sociální síti, jestli by veřejnost nepomohla,“ uvedla Věra Jitnerová, která spolu s manželem zoo koutek v Radosticích u Brna provozuje.

Příspěvek na Facebooku ze 17. března za týden sdílely tisíce lidí. Následná pomoc od veřejnosti podle Jitnerové pomohla dostat jejich zařízení z nejhoršího.

„Musím říct, že odezva byla obrovská. V této chvíli jsme se odrazili ze dna, ale do budoucna záleží, jak dlouho zůstaneme zavření,“ dodala.

Dohromady se tu starají o přibližně padesátku zvířat, převážně jde o kočky a kočkovité šelmy, jako jsou gepardi, oceloti či kanadští rysi. „Máme tu i například shetlandské poníky nebo lamy alpaky. Na ty sem jezdí hlavně děti, protože pořádáme i komentované prohlídky pro školy nebo příměstské tábory,“ dodala.

Návštěvníci představují jejich jediný zdroj příjmů. Za loňský rok měli otevřeno dohromady asi jen čtyři měsíce, letos přitom kvůli vládním opatřením nepřívítali ještě ani jednoho návštěvníka.

V rámci státní podpory sice podle Jitnerové dosáhnou na příspěvek pro OSVČ, tedy maximálně tisícikorunu na den, to ale zdaleka nepokrývá měsíční náklady na chov a péči o zvířata. Majitelům také došla finanční rezerva v podobě úvěru, který si museli vzít loni.

Nevýhoda oproti licencovaným zahradám

Dopady ze ztrát příjmů z návštěvníků pociťují nejen soukromí chovatelé, ale i zoologické zahrady. I ty s žádostí o pomoc obracejí na veřejnost.

Například zlínská zoo po zprávě, že zahradě hrozí ekonomický kolaps, získala v minulých dnech kolem 1,5 milionu korun od lidí, kteří hromadně na jejich webu nakupovali dárkové poukazy. Rozjela také projekt, v rámci kterého si lidé mohou virtuální formou půjčit zvíře na víkend.

Šéf ZOO Dvůr Králové: V krajním případě budeme muset začít utrácet zvířata

Domácí

Podle ředitele ZOO Dvůr Králové Přemysla Rabase představuje nucené uzavření pro zoologické zahrady desetimilionové ztráty. Například ta královedvorská se za loňský rok dostala do ztráty 30 milionů korun.

Aby se zoologické zahrady nemusely v případě déletrvajícího lockdownu uchylovat k přesunu některých zvířat do zahraničí, případně i k jejich utrácení, vyčlenil pro ně stát dalších 80 milionů korun jako příspěvek na krmivo. Na ten však dosáhnou jen licencované zoologické zahrady.

Utrácení zvířat by mělo být zažehnáno. Zoo dostanou příspěvek na krmení

Domácí

Většina soukromých chovatelů, mezi něž patří i manželé Jitnerovi, na státní pomoc nedosáhne. Podle ní přitom v případě menších zoo koutků velké riziko nákazy nehrozí, a nemusel by tak pro ně platit zákaz provozu.

„Pořádáme tu hlavně individuální akce, takže máme během jedné návštěvy maximálně čtyři lidi. Vzhledem k tomu, že se všichni pohybujeme na čerstvém vzduchu, jsme všichni schopni mít respirátor a udržet dvoumetrový odstup, tak považuji zákaz za zbytečný,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám