Hlavní obsah

Ježkovi vypadaly bodliny, na vině je stres

Novinky, nčs

Ježek v anglickém hrabství Shropshire se předčasně probudil ze zimního spánku. Dostal se do velkého stresu a vypadaly mu téměř všechny bodliny. Aby se mohl vrátit do volné přírody, potřebuje nyní lidskou péči.

Foto: Profimedia.cz

Ježek přišel téměř o všechny bodliny.

Článek

Ježka našel a přinesl odborníkům náhodný kolemjdoucí. Podle slov zaměstnanců záchranné stanice zřejmě ulehl k zimnímu spánku s ušní infekcí, která mu nedopřála odpočinek a dostala ježka do stresu.

S „plešatými” ježky se už na stanici setkali, vždy se ale jednalo o výpadek pouze několika desítek procent bodlin. Bear, jak jej v záchranné stanici pojmenovali, přišel o zhruba 97 procent všech bodlin na těle, což ho bezprostředně ohrožovalo na životě.

Koupele a masáže v ceně

Vedoucí stanice Fran Hillová a její tým věří, že se ježek dokáže plně uzdravit a vrátit se do volné přírody. Nyní vyžaduje každodenní masáže kůže, tu mu pracovníci zvlhčují pomocí aloe vera.

„Byl neskutečně hladový, dali jsme mu jídlo pro kočky a nemohl se od něj odtrhnout. Rovněž několik minut v kuse pil,” řekla Hillová.

Podle ní bude ježek na stanici několik měsíců, než se vrátí do volné přírody. Do té doby se může těšit na každodenní masáže a jednou týdně na speciální koupel za použití antibakteriálního mýdla.

Foto: Profimedia.cz

Na záchranné stanici se ježkovi dostává péče

Do března nebudit

Pokud všechno dobře půjde, bodliny by se měly Bearovi za nějaký čas obnovit. Rovněž by měl mladý ježek nabrat na váze.

Ježci přečkávají zimu ve stavu hibernace, kdy jejich tělesná teplota klesne až na 5 stupňů Celsia a všechny životní funkce se zpomalí na minimum. Po celou zimu si musí vystačit se svými tukovými zásobami. Ze spánku se probouzí na přelomu března a dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám