Hlavní obsah

Jednovaječná dvojčata vyrůstala v odlišném prostředí. Mají výrazný rozdíl v IQ

Studie jednovaječných dvojčat, která byla v dětství vlivem ztráty jednoho z nich oddělena, ukázala, že se jejich inteligenční kvocient liší o 16 bodů. Podle dřívějších studií se přitom IQ u jednovaječných dvojčat liší maximálně o 7 bodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obě dívky se narodily v roce 1974 v jihokorejském Soulu. Když jim byly dva roky, jedna z nich se ztratila na trhu. Ačkoliv se rodiče snažili svoji dceru najít, nikdy se jim to nepodařilo.

Ztracenou dívku nakonec adoptoval pár z USA. O tom, že má dvojče, zjistila až v roce 2018 díky jihokorejskému programu, jenž sbíral vzorky DNA a snažil se tak opětovně spojit ztracené členy rodiny.

Poté, co se sestry konečně setkaly, podstoupily sérii testů určených k posouzení inteligence a duševního zdraví, což následně vedlo k přelomové studii zveřejněné v akademickém žurnále Personality and Individual Differences.

Ta ukázala, že dívka vychovaná v Koreji má o 16 bodů vyšší IQ než její sestra vychovaná v USA. Podle serveru LADbible je studie v rozporu s dřívějšími studiemi, které tvrdí, že IQ u jednovaječných dvojčat se liší maximálně o 7 bodů.

Roli hrála odlišná výchova

Důvodů, proč mají dívky tak výrazný rozdíl v inteligenci, je podle výzkumníků více. Roli podle nich hrála odlišná výchova i to, že dívka vychovaná v USA během života utrpěla tři otřesy mozku. Zda k rozdílu v IQ mohla přispět i samotná geografická poloha, výzkumníci určit nedokázali.

Keňan randí s identickými trojčaty. S každým tráví stejně času

Koktejl

Zatímco dívka, která vyrůstala v Koreji, měla podle studie šťastné dětství v harmonickém prostředí, její sestra to měla v životě daleko složitější. Vyrůstala v nové rodině, která se navíc postupem času vlivem konfliktu rozpadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám