Hlavní obsah

Japonští důchodci vyměnili práci za foukačky

Novinky, Markéta Klánská
Tokio

Dovednost typická pro domorodce z deštných pralesů doslova uchvátila důchodce v tisíce kilometrů vzdáleném Japonsku. V betonové džungli měst se scházejí s foukačkami a soupeří v přesnosti míření na terče. Během pěti let začal klub "foukačů" praskat ve švech a brzy bude mít 30 000 členů, přičemž jejich průměrný věk je úctyhodných 70 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonští důchodci vyměnili práci za foukačkyVideo: Reuters

 
Článek

"Staří lidé se do toho dostanou snadno, protože je to jednoduché pro každého, ať má špatné nohy, je upoután na invalidní vozík, nebo mu dokonce chybí ruka. Vlastně se tomu mohou věnovat i ti, kteří ruce nemají vůbec. Je to vždy jen prosté fouknutí," uvedl pro agenturu Reuters Nobuhiko Jamada, instruktor oblíbené střelecké disciplíny.

"Když lidé zjistí, že existuje sport jako tento, který je zábavný a ideální pro starší, učaruje jim," dodal instruktor.

Jamada vede v Tokiu asi 600 foukačů v důchodovém věku. Scházejí se v tělocvičně a všichni jsou vyzbrojeni 120 centimetrů dlouhými foukačkami. Tyto své "zbraně" pak nabíjejí plastovými šipkami s tupými konci, aby se mohli trefovat do připravených terčů.

"Střelba šipek z foukaček je jiná v tom, že ji můžete přizpůsobit tempu, které přesně odpovídá vašemu tělu. Je to ryze individuální záležitost," vysvětlila 79letá důchodkyně Joko Onmjójiová.

Nádech japonské tradice

Foukačky oživil v roce 1998 japonský důchodce v rámci svých každodenních dechových cvičení. Přidání určitých meditačních prvků, kterým se v japonštině říká "fukija", pak sportu dodalo nádech tradičních asijských bojových umění.

Najít vyžití pro japonské důchodce bude čím dál tím naléhavější úkol. V roce 2060 by totiž podle odhadů měl počet lidí nad 65 let v Japonsku vystoupat na 35 miliónů, což bude téměř 40 procent populace. To je velký kontrast k 23 procentům v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám