Hlavní obsah

Japonský „trosečník” se musel po 29 letech vrátit do civilizace

Dvaaosmdesátiletý Masafumi Nagasaki žil od roku 1989 dobrovolně na opuštěném japonském ostrově Sotobanari. Po téměř 30 letech strávených o samotě ho však policisté údajně kvůli špatnému zdravotnímu stavu odvezli zpět do civilizace. Vrátit se na milovaný ostrov mu navíc úřady zakázaly, píše server news.com.au.

Foto: Reuters

Masafumi Nagasaki na snímku z roku 2012.

Článek

Nagasaki byl na malém ostrově Sotobanari, spadajícím do souostroví Jaejama, jediným obyvatelem. Jeho životní příběh zaznamenala v roce 2012 agentura Reuters, které tehdy prozradil, že jeho jediným snem je na ostrově zemřít.

Nyní se však zdá, že tento sen se mu nesplní, neboť byl podle dokumentaristy Alvara Cereza v nedávné době z ostrova nadobro vystěhován.

Cerezo serveru news.com.au sdělil, že Nagasakiho na ostrově někdo našel ve špatném zdravotním stavu a přivolal policii. Ta ho i navzdory tomu, že jakoukoliv pomoc odmítal, odvezla do nemocnice do 60 kilometrů vzdáleného města Išigaki.

Podle dokumentaristy, který udělal s Nagasakim krátce před jeho vystěhováním reportáž, měl trosečník pouze chřipku a už je v pořádku. Vrátit se zpět na milovaný ostrov mu však údajně úřady zakázaly.

V obležení přírody byl spokojený

Minulost Nagasakiho je nejasná, neboť o ní nerad mluví. Na ostrov ho však dovedla touha žít přirozený život.

„V civilizaci se mnou lidé zacházeli jako s idiotem a donutili mě, abych se tak i cítil. Tady se cítím dobře. Nedělám to, co ode mě společnost očekává, řídím se jen přírodními pravidly,“ svěřil se trosečník před svým vystěhováním.

Foto: Reuters

Veškeré oblečení mu z ostrova odvál tajfun, hlavu si s tím však nedělal.

„Najít správné místo pro svůj vlastní skon je velmi důležité a já se rozhodl, že chci zemřít tady. Odejít na věčnost v obležení přírody - to se těžko překonává, že?“ neskrýval tehdy své poslední plány.

Zda si bude Nagasaki po téměř třech dekádách znovu zvykat na městský život, nebo se mu podaří přesvědčit úřady, aby ho na ostrov znovu pustily, je prozatím ve hvězdách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám