Hlavní obsah

Japonský pokladní zneužil fotografickou paměť. Kradl údaje z kreditek

Novinky, mšv

Eidetické neboli fotografické paměti využil jistý pokladní z Tokia. Kradl díky ní údaje z kreditních karet zákazníků a využíval je k vlastním nákupům. Podle policie se mu takto podařilo vysát z účtů deseti tisíce korun, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zdroje blízkého policejnímu vyšetřování ukradl Jusuke Taniguči údaje z karet více než 1300 zákazníků. Podařilo se mu to díky fotografické paměti – vždy si zapamatoval všechna příslušná čísla i jméno držitele karty a následně si je zapsal do sešitu. Ten u něj policie objevila a mohla si krádeže spojit s konkrétními lidmi.

Údaje muž používal k nákupům v online obchodech. Věci posléze přeprodával v zastavárně a získané peníze si nechával.

Policie na něj přišla letos v dubnu, když si Taniguči objednal dvě tašky přes rameno v hodnotě 270 tisíc jenů, přes 60 tisíc korun. Muž si je neprozřetelně nechal poslat k sobě domů, takže byla policie schopna zjistit adresu. Taniguči je nyní ve vazbě, zatímco nadále probíhá policejní vyšetřování.

Server CNN tvrdí, že krádež pomocí fotografické paměti je v Japonsku poměrně unikátním případem. O největší zneužití karet se ovšem nejedná. V roce 2016 se skupině zlodějů podařilo pomocí zfalšovaných karet vybrat z bankomatů během dvou hodin v přepočtu přes 305 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám