Hlavní obsah

Japonsko žádá Čínu: Přestaňte provádět anální testy našim občanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testovat co nejrychleji a nejefektivněji. Tímto heslem se řídí čínská vláda, a i proto některá města zavedla nové anální testy na covid-19, které jsou prý přesnější, a tudíž spolehlivější. Ne všem se však tento způsob odběru zamlouvá. Japonsko nyní požádalo čínskou vládu, aby ustoupila od análních testů v případě jeho občanů, kterým to prý způsobuje psychické problémy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O tom, že ne všichni japonští občané jsou spokojeni s metodou testování v některých karanténních centrech, informoval hlavní tajemník japonské vlády Kaconobu Kató.

„Někteří japonští občané hlásili naší ambasádě, že byli testováni pomocí análních testů,“ uvedl Kató. Podle tajemníka jim to způsobilo silné psychické trauma.

Není jasné, kolik Japonců tento test podstoupilo, japonská strana se nicméně prostřednictvím svého velvyslance obrátila na čínské úřady s požadavkem, zda by japonští občané nemohli být testováni jinak. I s ohledem na to, že efektivita análních testů nebyla potvrzena „kdekoliv jinde na světě“.

Čína chce opět pátrat po původu viru v USA

Svět

Anální testy, při kterých odběr funguje na stejném principu jako testy nosní, jen se tyčinka vsouvá jinam, představila Čína v lednu. Testy jsou podle čínských odborníků přesnější a lépe dokážou detekovat virus, neboť ten se v exkrementech udrží déle.

Testy tak prý mohu lépe odhalit bezpříznakové přenašeče. Jiní čínští experti však označují tyto testy za „kontroverzní“. Podle jich jsou naopak efektivní podstatně méně. Zatím se testy používají jen v některých městech na vybraných místech, řada Číňanů už na sociální síti Weibo vyjádřila naději, že se snad nestanou celostátním standardem.

Reklama

Výběr článků

Načítám