Hlavní obsah

Japonci chtějí včely nahradit mýdlovými bublinami

Novinky, tcs

Populace včelstev za posledních deset let ubývá, což představuje vážnou ekologickou hrozbu. Vědci se proto zabývají nejen tím, jak včely ochránit, ale i přijít na jiný způsob opylovávání rostlin. Doktor Eidžiro Mijako chce nahradit včely mýdlovými bublinami, které jsou během opylovávání k rostlinám podstatně šetrnější než drony.

Foto: Profimedia.cz

Mijako se domnívá,že bubliny by mohly být dobrou náhradou za včely. Alespoň co se týče opylovávání.

Článek

Ruční opylovávání rostlin je namáhavé a zdlouhavé, Eidžiro Mijako z institutu JAIST (Japan Advanced Institute of Science and Technology) testoval drony, které měly opylovávat rostliny místo včel.

Bohužel se svým týmem zjistil, že i drony o velikosti pouhé dva centimetry, květy při pokusech o opylení poškodí. Když však Mijako pozoroval svého syna, jak si hraje s bublifukem v parku, dostal originální nápad.

Včely ve velkém zabíjeli nemoci i roztoči

Domácí

„Hrál jsem si se svým synem s bublinami v parku nedaleko domova, když jedna z bublin trefila syna do obličeje,“ uvedl vědec pro BBC, která o Mijakově nápadu informovala. „Nic se mu nestalo, protože mýdlové bubliny jsou měkké, lehké a ohebné,“ vysvětlil Mijako.

Mijako zasažený inspirací vzal synovi zasaženému bublinou bublifuk a sám začal vyfukovat jednu bublinu za druhou a přemýšlel, zda by opravdu šlo tak na první pohled zřejmou věc využít při opylovávání.

Bubliny jsou nečekaně úspěšným nosičem pylu

Vědec následně v laboratoři zjistil, že mýdlové bubliny jsou schopné nést pylová zrnka. Obyčejné bubliny z mýdla nebo jaru by však pro rostliny byly příliš jedovaté, proto Mijako se svým týmem vyvinul speciální tekutinu, která je nezávadná, vytváří bubliny a unese až 2000 zrnek pylu.

Dravá sršeň asijská se blíží k českým hranicím. Je to útočný zabiják včel

Věda a školy

Spolu s kolegy vyzbrojenými bublifukovými pistolemi otestoval Mijako svůj nápad v hrušňovém sadu institutu, kde již několik hrušní bylo opyleno ručně. „Úspěšnost ručního a bublinového opylení byla zhruba 95 procent. Nebyl mezi nimi žádný výrazný rozdíl,“ uvedl Mijako.

Mijakova metoda má však ještě nevychytané mouchy. Vytváří například mnoho odpadu a vítr a déšť může mnoho bublin odnést špatným směrem nebo je zničit předčasně. Mijaki proto začal opět testovat drony. Ty vytváří bubliny zhruba dva metry od stromu, čímž se riziko plýtvání pylovými zrnky minimalizuje.

Drony zatím byly schopny stromy opylovávat s devadesátiprocentní úspěšností. „Někteří to mohou zavrhnout jako fantazírování, ale mýdlové bubliny jsou efektivní metodou opylovávání,“ uvedl Mijako. Zda to tak opravdu je, ukáže čas a další testy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám