Hlavní obsah

Jan Saudek se pustil do Richarda Müllera: Je lepší fotograf než muzikant

Novinky, Gabriela Wolfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Světově proslulý fotograf Jan Saudek překvapuje. Tvrdí, že Richard Müller je lepší fotograf než muzikant. Přesvědčila ho o tom nová fotografická kniha Mullera.

Článek

Richard Müller vydal knihu svých fotografií a jako kmotra si vybral Jana Saudka. Ten označil zpěváka jako vynikajícího fotografa. "Tak jako Frank Sinatra byl lepší herec než zpěvák, mám sto chutí prohlásit, že kolega Müller je ještě lepší fotograf než muzikant," řekl Saudek. Fotografické umění Müllera dokonce ohodnotila kladně i jedna z nejslavnějších fotografek světa Annie Leibovitz. Součástí knihy je její věnování.

V knize se prakticky neobjevují lidé. "Ze zásady nefotím portréty, a to z prostého důvodu – zdá se mi, že to je vstup do soukromí a že člověk, kterého fotografuji, z toho musí mít nepříjemný pocit. Je to osobní. Pokud se do mých záběrů někdy snažím dostat člověka, tak spíš jako spoluhráče než jako hlavního představitele,“ řekl Richard Müller.

"A také bych se s těmi lidmi musel nejprve domluvit a dostat jejich souhlas, než je vyfotím. A tím ta fotka ztrácí kouzlo a nejde o momentku. Fotím proto jen své nejbližší, rodinu," řekl na křtu knihy v Budha baru Müller.

Vedle Jana Saudka, který byl kmotrem knihy, byli čestným hosty také manželé Dagmar a Václav Havlovi. Ti se překvapivě zdrželi nejdéle ze všech hostů a odcházeli až kolem půlnoci. Prohlédnout si fotografie přišli také Petr Hapka, Vendula Svobodová nebo moderátorka Lucie Koňaříková Salamé. Křest uvedla zpěvačka Klára Vytisková.

Kniha Richarda Müllera s názvem Enter obsahuje 300 fotografií. Kniha nevyjde jen v Čechách a na Slovensku, ale bude k mání v celé Evropě v němčině a angličtině. V říjnu již bodovala na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám