Hlavní obsah

Jalovice porodila dvouhlavé tele

Novinky, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍSEKA

Dvouhlavé tele se v úterý ráno narodilo na přísecké farmě Agrodružstva vlastníků Puklice na Jihlavsku. Protože by měl kuriózní býček zřejmě velké problémy svůj handicap přežít, zootechnik Jiří Kružík se domnívá, že už veterinární lékař rozhodne o jeho utracení.

Foto: Tomáš Vítámvás

finálový zápas týmů Hamry nad Sázavou & Vatín a PITWAS Žďár nad Sázavou mezi hráči Ludvíkem a Macháčkem

Článek

Bizarní hříčce přírody se všichni diví: například epizootolog jihlavské Státní veterinární správy František Mátl Právu přiznal, že dvouhlavé tele viděl jednou - jako vycpaninu v polenské pobočce Muzea Vysočiny.

"Porod byl vcelku normální, ale přiznám, že jsme se až lekli," svěřil se zootechnik Jiří Kružík. Jak dodal, 27měsíční jalovice měla štěstí, že její potomek přišel na svět zadníma nohama. "Kdyby to chtělo na svět předem, neotelila by se, protože by to přes tu hlavu nikdo nevytáhl ven," zamyslel se.

Potíže se vstáváním

Tele má hlavy srostlé bokem tak, že má čtyři oči a dvě uši. Dýchá oběma čumáky a bučí. Vstát, jak by mělo cca po půl hodině od porodu, se mu ale nedaří - patrně cítí, že jeho nejisté nožky na těžkou hlavu nestačí.

"Dělám tu zoologa 22 let a nikdy jsem nic podobného neviděl. Myslím, že je to velmi výjimečná situace," doplnil Jiří Kružík.

Veterinární lékař František Mátl pamatuje ještě delší praxi, 30 let, ale dvouhlavé tele prý zatím viděl jen jako dítě v muzeu. "Takové zvíře zpravidla nebývá schopné přežít. Zjevně jsou tam dvojí potravní cesty, nevíte však o případné poruše vevnitř," usoudil. "Takové případy se stávají velmi zřídka, jsou vzácné. O příčinách však nyní můžeme pouze spekulovat - biologie je velmi těžká," usmál se. Jak dodal, pracovníky veterinární správy nyní čeká kontrola dědičnosti zdraví, při níž budou testována i obě rodičovská zvířata. 

Muzejní exemplář z roku 1904

Pobočka Muzea Vysočiny v Polné má vypreparovaný unikát, o němž se zmínil doktor Mátl, v expozici dodnes. "V záznamech jsme našli pouze zmínku o tom, že tele pochází z Brzkova, což je vesnice kousek odtud, a datuje se kolem roku 1904. Víc toho nevíme, ale podle velikosti zvířete soudím, že zřejmě alespoň měsíc žilo," řekla Právu vedoucí pobočky Marta Vomelová. Jak dodala, mnozí návštěvníci dokonce podezřívali pracovníky muzea, že hlavy k sobě sešili, a proto je v expozici i lebka zvířete, která existenci tvora potvrzuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám