Hlavní obsah

Ind dostal nejméně osm dávek vakcíny, i dvě v jednom dni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětašedesátiletý Ind Brahmeo Mandal uvedl, že dostal jedenáct dávek vakcíny proti covidu-19. Úřady ve státě Bihár zjistily, že jich dostal nejméně osm, a zabránily mu dostat další, uvedla v pátek stanice BBC.

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Očkování v Indii (ilustrační foto)

Článek

„Už jsme našli důkazy, že dostal na čtyřech místech osm injekcí,“ řekl lékař Amarendra Pratam Šah, který případ prošetřuje.

Pošťák v důchodu Mandal uvedl, že mu očkování pomohlo vyhnout se bolestem a „zůstat zdravý“.

Zdůraznil, že netrpěl žádnými vedlejšími účinky, ba právě naopak. „Po očkování mi ustoupily bolesti. Míval jsem bolesti kolen a chodil o holi. Teď už ne. Cítím se dobře,“ vypověděl.

Němec dostal omylem pětinásobek běžné dávky

Koronavirus

Minulý týden si chtěl dojít pro další dávku, ale tu už nedostal. Ve státě Bihár nyní prověřují, jak je možné, že se muž žijící v okresu Madhepura mohl nechat opakovaně očkovat.

V Indii se očkuje od 16. ledna 2021 v zemi vyráběnými vakcínami Covishield a Covaxin.

Očkování je v Indii dobrovolné a podává se v očkovacích střediscích, kterých je v zemi přes 90 tisíc.

Ve většině je nutná registrace předem, ale jsou i místa, kde se podávají bez předchozí registrace.

Učitelka v Texasu sundala roušku a schválně dýchala na studentku

Koktejl

V tom případě je nutné se prokázat buď biometrickým průkazem, voličským průkazem, nebo řidičským průkazem, či jiným schváleným dokumentem.

Dvě dávky v jednom dni

Mandalovi se podařilo dokonce jednou dostat dvě očkování v jednom dni ve dvou očkovacích centrech, přičemž do každého se předem registroval on-line. „Jsme zmatení, jak se to mohlo stát. Vypadá to, že selhává portál, řekl lékař Šahi.

Podle experta na veřejné zdraví Čandrakanta Laharíji se to mohlo stát jediným způsobem – údaje z přihlašovacího formuláře se do databáze přenesly příliš pozdě.

I on se ale divil, že se muži podařilo i potom nechat se znovu očkovat. Ve svých zápiscích má Mandal uvedeno celkem jedenáct dat, kdy měl dostat vakcínu.

Co je to covid? Domorodé kmeny v Amazonii se o pandemii dozvěděly až s vakcínou

Koronavirus

Mandal vypověděl, že jezdil do očkovacích táborů, kde se očkovalo bez registrace, a to i do sousedních okresů vzdálených sto kilometrů. V každém používal jiný z povolených průkazů.

„Snažíme se zjistit, jestli nedošlo k nějaké nedbalosti přímo v očkovacích střediscích,“ dodal Šahi.

Reklama

Výběr článků

Načítám