Hlavní obsah

Hurikán Ida obrátil proud řeky Mississippi

Hurikán, který v neděli dorazil nad stát Louisiana, dosahoval takové síly, že dočasně obrátil proud řeky Mississippi. Při svém maximu dosáhl vítr doprovázející bouři rychlosti až 240 kilometrů za hodinu, což stačilo, aby v New Orleans došlo k vzácnému jevu, při kterém se mocný proud řeky vydal opačným směrem.

Foto: Profimedia.cz

Řeka Mississippi v New Orleans krátce před příchodem bouře.

Článek

Bouře čtvrté kategorie zasáhla Louisianu plnou silou během neděle. Podle odhadů napršelo na některých místech až šedesát centimetrů vody a hladina řeky se zvedla až o dva metry.

Síla větru a obrovská masa vody, která se dostala do řeky z moře, pak podle úřadů způsobily, že se dočasně vodní tok obrátil.

Hurikán Katrina v roce 2005 New Orleans doslova potopil

Historie

Za normálních okolností se rychlost odtoku Mississippi do Mexického zálivu pohybuje kolem 8500 metrů krychlových vody za sekundu. Kolem nedělního poledne byl průtok řeky 1100 metrů krychlových proti běžnému proudu.

Voda mířící z ústí řeky směrem proti proudu

Vzácný jev trval jen několik málo hodin a poté se tok vrátil k normálu. Nejedná se ale rozhodně o jev ojedinělý. „Pamatuji si, že podobné obrácení proudu Mississippi provázelo i hurikán Katrina,“ uvedl pro CNN hydrolog Scott Perrien.

Dodal, že měření neprobíhalo v celé hloubce řeky a je velmi pravděpodobné, že spodní části řeky proudily normálním směrem.

Obrácení proudů řek může být dočasné, takové jevy jsou zejména následkem hurikánů či zemětřesení a postihují především řeky vlévající se do moří či oceánů.

Hurikán Ida má první oběť. Zabíjela i Nora

Amerika

U těchto řek pak také lze pozorovat pravidelně obrácení proudu díky přílivu. Příkladem je třeba newyorská řeka Hudson.

Známá jsou rovněž trvalá obrácení směru toku. To se děje díky geologickým vlivům nebo vlivům člověka či změny klimatu. Amazonka existovala již před vznikem Andského pohoří, tekla nicméně do Tichého oceánu. Vznik mohutných hor pak natrvalo způsobil, že se tok řeky obrátil do Atlantiku.

Nebo původní řeka Chicago se vlévala do jezera Michigan, díky vzniku soustavy kanálů v 19. století se ale nyní vlévá do Mississippi.

Reklama

Výběr článků

Načítám