Hlavní obsah

Hurikán Katrina v roce 2005 New Orleans doslova potopil

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S hurikány se Spojené státy potýkají každý rok, ale Katrina byla výjimečná svou silou. Nechala za sebou zpustošené pobřežní město New Orleans, více než tisíc mrtvých, napáchala největší škody ze všech do té doby zaznamenaných hurikánů v regionu.

Foto: pixy.org

Zaplavené město New Orleans po hurikánu Katrina v roce 2005

Článek

Názvy tropických bouří, které v některých případech zesílí na úroveň hurikánu, jsou udělovány podle předem připravených seznamů. Postupuje se podle abecedy, střídají se mužská a ženská jména. Jména nejničivějších bouří ze seznamu mizí a nejsou již dále používána. Katrinu nahradilo jméno Katia, žádný hurikán v severním Atlantiku tak již toto jméno znovu nedostane.

Žádný další hurikán neponese jméno Katrina

Zahraniční

Sezóna hurikánů v této oblasti v roce 2005 přinesla několik rekordů. Během ní bylo zaznamenáno celkem 31 tropických cyklón, více než v kterékoliv předchozí. Nezvykle mnoho z nich přerostlo do hurikánu (15), 7 navíc dosáhlo nejméně 3. stupně (s větrem dosahujícím rychlosti alespoň 178 km/h).

Katrina se zformovala jako tropická deprese, nejnižší úroveň cyklóny, nad Bahamami 23. srpna 2005. Další den zesílila na tropickou bouři, 25. srpna už jako hurikán zasáhla území Floridy na jihovýchodě USA. Některé oblasti byly evakuovány, guvernér státu Jeb Bush vyhlásil výjimečný stav.

Jeho bratr, prezident George W. Bush, 27. srpna vyhlásil výjimečný stav pro pobřežní státy Alabama, Mississippi a Louisiana. V té době se Katrina pohybovala nad vodami Mexického zálivu.

Míří na New Orleans

Postupně bylo čím dál jasnější, že na pevninu zamíří přímo přes New Orleans ve státě Louisiana. Ve městě a blízkém okolí žilo více než milion lidí. Starosta poprvé v historii města nařídil evakuaci všech obyvatel. Podle odhadů město opustilo až 80 % lidí. Kdo nemohl prchnout, směřoval k vyhlášeným úkrytům. Desítky tisíc lidí se schovaly na obrovském sportovním stadionu Louisiana Superdome.

Většina města leží pod úrovní hladiny řeky Mississippi i jezera Pontchartrain. Protipovodňové hráze, které město měly chránit, byly zastaralé a nepočítaly s tak silným živlem. Když hurikán zasáhl 29. srpna pobřeží Louisiany, zvedl hladinu jezera a hráz na mnoha místech povolila. Voda následně zaplavila na 80 % New Orleans.

Při hurikánu Katrina selhali všichni

Zahraniční

Příval vody a vítr poškodil Stadion Superdome, uvnitř navíc probíhaly v menší míře nepokoje. Jeden člověk také spáchal sebevraždu skokem z vyšších pater tribuny. 25 tisíc lidí bylo během tří dnů převezeno na podobný stadion Astrodome v Houstonu ve státě Texas.

V částech New Orleans, které pohromu přečkaly, došlo na rabování. Až povolaná Národní garda obnovila pořádek ve městě. A záchranné složky začaly s odčerpáváním vody. V říjnu pokračování prací ztížil hurikán Rita.

Následky

Celkové škody, které hurikán Katrina napáchal, dosáhly výše 125 miliard dolarů. Nechal za sebou zpustošená města a tisíce obyvatel bez střechy nad hlavou a vůle vrátit se na místo svých ztracených domovů.

Oficiální počet úmrtí způsobených pohromou se různí podle pohledu na to, co vše lze přičíst alespoň jako nepřímý důsledek působení hurikánu. Podle některých odhadů Katrina si vyžádala přibližně 1 800 lidských životů. Nejvíce z nich ve státě Louisiana, kde také víc než sto osob úřady i v letech po hurikánu vedly jako nezvěstné.

Po hurikánu Katrina se stal zábavní park cílem průzkumníků i filmařů

Cestování

I opravy samotného stadionu Superbowl, který přinesl tisícům obyvatel útočiště, trvaly řadu měsíců. Až v září 2006, více než rok po příchodu Katriny, na něj mohli opět vyběhnout hráči místního týmu amerického fotbalu New Orleans Saints.

Reklama

Výběr článků

Načítám