Hlavní obsah

Humr si díky zbarvení, které měl mít až po uvaření, zachránil krk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednom ze supermarketů v americkém státě Massachusetts byl nalezen vzácný oranžový humr. Živí humři obvykle bývají hnědí či namodralí a do podobných křiklavých barev se vlivem rozpadu jednoho z proteinů zbarvují až po uvaření. Za svou výjimečnost však může být korýš vděčný, neboť právě díky ní neskončí na talíři, ale v nedalekém akváriu, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Oranžového humra našli pracovníci v jednom ze supermarketů ve městě Westborough. Nezvyklou barvu mu podle Daily Mailu způsobil nedostatek jistého proteinu, který u humrů způsobuje hnědé zbarvení, díky němuž lépe splynou s tmavým prostředím hluboko v oceánu.

Jedná se o extrémně vzácnou genetickou vadu, podle odhadů se s podobným zbarvením narodí jeden humr z 30 miliónů. Jsou tak ještě vzácnější než modří humři, u nichž je naopak produkce tohoto proteinu zvýšená. Nejvzácnějšími humry jsou však albíni, kteří jsou celí bílí a jako jediní nezmění barvu ani po uvaření.

Humr s nevšedním zbarvením se však díky své výjimečnosti hrnci s vroucí vodou vyhne, neboť byl jako rarita darován akváriu New England Aquarium v Bostonu.

Podle tamních pracovníků je starý zhruba sedm až devět let, což je s ohledem na jeho zbarvení požehnaný věk. Takoví humři jsou totiž ve volné přírodě vystaveni daleko většímu nebezpečí, neboť jsou nápadnější a mohou se tak snáze stát kořistí mořských predátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám