Hlavní obsah

Hrstka vyvolených si užila nejexkluzivnější pohled na zatmění Slunce

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu se odehrálo úplné zatmění Slunce, které bylo pozorovatelné nad Indonésií a Tichým oceánem. Do Indonésie se kvůli tomu sjelo mnoho fanoušků astronomie z celého světa, nejlepší výhled na toto vesmírné představení ale měli lidé nacházející se nad zemí, konkrétně v desetikilometrové výšce na palubě letu z aljašského Anchorage do Honolulu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zrychlený záznam zatmění Slunce během letu z Anchorage do HonoluluVideo: AP

 
Článek

Už před rokem si americký astronom Joseph Rao při kalkulaci trasy zatmění uvědomil, že by mohlo být viditelné z paluby letu 870 společnosti Alaska Airlines. Mělo to však jeden háček – letadlo startovalo o 25 minut dříve, než by se hodilo, uvedl web USA Today.

Rao proto kontaktoval aerolinky a ty mu v jeho přání vyhověly a odlet zpozdily. Bylo tak jasné, že pasažéři si budou moct užít skvělou podívanou.

V letadle nakonec z celkových 163 lidí letěla zhruba desítka fandů zatmění a astronomů. Mezi nimi samozřejmě nechyběl Rao a také jeho kolega z Haydenova planetária Craig Small, který už ve svém životě viděl 31 zatmění a od roku 1973 žádné nevynechal.

„Nerad zveličuji, ale zatmění jen nevidíte. Prožíváte ho každou částí svého těla. Je to ten nejúžasnější přírodní jev, jehož by měl být každý během svého života svědkem,“ uvedl Small v prohlášení citovaném webem CNET.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úplné zatmění Slunce nad IndonésiiVideo: Reuters

K dalšímu úplnému zatmění Slunce dojde 21. srpna 2017 a bude pozorovatelné nad Severní Amerikou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám