Hlavní obsah

Hořící objekt putoval noční oblohou

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé amerických států Idaho, Utah a Montana si mohli v pondělí večer užít zajímavou podívanou. Na obloze se tam totiž pohyboval hořící objekt, který za sebou zanechával dlouho zářivou stopu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z padajícího tělesa se vyklubala část raketyVideo: mcrewse, Newsflare.com

 
Článek

Za zvláštním jevem se nejspíše skrývá jednoduché vysvětlení, uvedla agentura Reuters. Odborníci jsou totiž přesvědčeni, že se jednalo o část rakety, která v prosinci vynesla na oběžnou dráhu čínský satelit Jao-kan Wej-sing-26.

Chris Anderson z observatoře patřící ke College of Southern Idaho uvedl, že se původně předpokládalo, že raketa by se do zemské atmosféry vrátila nad severní částí Ruska. Nakonec se však objevila nad USA.

„Je pekelně těžké určit, kde a kdy přesně se ty věci objeví, protože to hodně záleží na odporu atmosféry a orientaci toho objektu,“ řekl Anderson.

Jeho slova potvrdil pro Salt Lake Tribune Patrick Wiggins z NASA, který si je na 95 procent jistý, že se jednalo o zmíněnou část čínské rakety.

Objekt podle Andersona shořel asi 110 kilometrů nad Zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Noc se změnila v den, oblohu rozzářil meteor

Kdo byl v rumunské Bukurešti ve středu v noci vzhůru, mohl si užít nevšední podívanou. Oblohou tam totiž proletěl meteor, který na pár vteřin změnil noc v den,...

Noční oblohu rozzářila letící ohnivá koule

Velice jasný meteor rozzářil v úterý noční oblohu nad USA. Konkrétně byl k vidění nad státy New York, Ohio a Pensylvánie, informoval americký Národní úřad pro...

Výběr článků

Načítám