Hlavní obsah

Homosexuální tučňáci ukradli vejce lesbickým samicím

Novinky, Jakub Štěpánek, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že se mezi tučňáky objevují páry stejného pohlaví, to není žádná novinka. Novinkou není ani to, že takové páry občas pečují o nevylíhnuté vejce, které dostanou od ošetřovatelů v zoo. V nizozemské zoologické zahradě ale došlo doslova k velké vaječné krádeži.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv se páry stejného pohlaví nemohou rozmnožovat, není neobvyklé, že se na rodičovství pilně připravují a někdy dokonce staví hnízda. Šťastnějším párům občas poskytnou ošetřovatelé vejce k adopci.

V nizozemském Amersfoortu tak měla dvojice samic možnost o jedno pečovat. To se však nelíbilo dvěma samcům tučňáka brýlového a rozhodli se situaci vyřešit po svém. Vejce ukradli a nyní se o něj, podle všeho, vzorně starají.

Tučňák si v zoo krátí izolaci sledováním seriálů o tučňácích

Koktejl

Není to poprvé, co se tito dva samci toužící po rodině uchýlili ke krádeži. V loňském roce se odehrál podobný incident, kdy dychtivý pár sebral vejce jiné dvojici matek. Nutno říct, že ke krádežím vajec u tučňáků občas dochází bez ohledu na orientaci.

Samci každopádně vyvázli bez trestu, a tak si husarský kousek zopakovali i letos. Je třeba ovšem podotknout, že jsou oddanými otci a o ukradená vejce je náležitě postaráno.

Homosexualita u zvířat

Homosexuální chování není v přírodě ničím výjimečným, a nemusí jít jen o dočasné spojení. Zhruba 10 procent beranů má výlučně homosexuální orientaci, přičemž dalších 18 až 22 procent je bisexuálních.

Lesbické tučňačky spolu vyseděly vejce

Koktejl

Mezi ptáky je zřejmě nejlépe zdokumentované homosexuální chování tučňáků, nalezneme ho ale i u jiných druhů. Třeba u supů bělohlavých. V roce 1998 vytvořili v Biblické zoo v Jeruzalémě samci Dašik a Jehuda nerozlučný pár, věnovali se „otevřenému a energickému sexu“ a postavili si spolu hnízdo. Spolu i vychovali ošetřovateli darované mládě.

Idyla ovšem skončila o několik let později, kdy Jehuda dal přednost samici, která přibyla do jejich voliéry. Dašik upadl do depresí a musel být převezen do výzkumné zoologické zahrady v Tel Avivu, kde si i on později našel samici.

Homosexuální chování bylo pozorováno i u holubů, kachen, labutí, delfínů, žiraf, bizonů, netopýrů, slonů, lvů, goril, orangutanů, šimpanzů či hyen. Není však jen doménou savců a ptáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám