Hlavní obsah

Hitler i Rommel začátek vylodění zaspali

Právo, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ironií osudu okamžik spojeneckého vylodění, jenž změnil průběh války na západní frontě, zaspaly hned dvě významné postavy německé armády. Adolf Hitler ten den vyspával až do jedenácté. Den předtím totiž dostal jeden ze svých hysterických záchvatů a službu konající důstojník se ho ráno neodvážil vytrhnout ze spánku.

Foto: Aleš Plevka

Úvodní nástup týmů přípravek

Článek

Později Hitler neúspěch německé obrany přičítal právě tomu, že ho včas nevzbudili.

Polní maršál Erwin Rommel,velitel vojenské skupiny B, jenž proslul na africkém bojišti jako "Pouštní liška", byl zase v rozhodující Den D na dovolené v rodném Herrlingenu ve Švábsku.  

Oznámení po telefonu

Osudové ráno popisuje historik Maurice Philip Remy ve své knize Mýtus Rommel takto:

"Ráno v 7 hodin sestoupil čerstvě oholený a vykoupaný v červeném pruhovaném županu do jídelny. Kolem 7.30 hodin zazvonil telefon v pánském pokoji. Služebná zvedla sluchátko a krátce nato oznámila: Chtějí mluvit s panem polním maršálem. Na druhém konci linky oznamoval rozrušený Speidel (Rommelův štábní šéf, genpor. Hans Speidel - pozn. red.), že se v noci v Normandii objevili spojenečtí výsadkáři na padácích a ke břehům připluly lodě. Od 5.30 hodin ráno začalo nepřátelské lodní dělostřelectvo ostřelovat německé pobřežní baterie..."

Speidel slíbil, že bude svého šéfa pravidelně informovat. Rommel byl stále na vážkách, a tak nechal do denního záznamu zapsat: "Není zcela jasné, zda jde o zahájení invaze." Netrpělivě pak čekal každou minutu na novinky. Kolem desáté šel k telefonu a opět volal Speidelovi. To už ale nebylo pochyb - invaze začala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám