Hlavní obsah

Heterosexuální pár z Lince chce uzavřít registrované partnerství

Vídeň

Muž a žena z Lince začali v Rakousku bojovat o to, aby mohli místo manželství uzavřít registrované partnerství. To je určeno homosexuálním dvojicím, které do něj v alpské republice mohou vstupovat od letoška. Páru z Lince vadí, že svazky heterosexuálů a osob stejného pohlaví nejsou rovnocenné. Partnerství totiž obsahuje mnohem méně povinností i práv než manželství. Napsala to agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Páru z Lince vadí, že nejsou dána stejná pravidla pro všechny. Ilustrační foto

Článek

Heterosexuální pár z Lince vidí v rozdílné právní úpravě nerovný přístup a chce svou snahou podle svého právníka Helmuta Graupnera proti tomu protestovat. "Právo by mělo platit pro všechny a ne rozdílná pravidla pro různé lidi," uvedl Graupner. Oba typy svazku - manželství a partnerství - by prý měli mít možnost uzavírat všichni bez ohledu na svou sexuální orientaci.

Pokud by heterosexuální dvojice se svým pokusem o partnerství ztroskotala, což se prý dá očekávat, chce se obrátit na rakouský ústavní soud.

Rakousko přijalo loni zákon o registrovaném partnerství po dlouhých letech diskusí. Partnerství se podle zákona, který platí od 1. ledna, uzavírá na matrice.

Zatímco některé radnice nabídly stejnopohlavním dvojicím své slavnostní prostory a umožňují jim "svatební obřad" s prstýnky, hosty a muzikou, některé úřady v zemi se tomu bránily a nechtěly to povolit. Stejně jako v Česku, kde mohou gayové a lesbické ženy vstupovat do partnerství od července 2006, nesmějí partneři či partnerky adoptovat děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám