Hlavní obsah

Galileo shoří v atmosféře Jupitera

Novinky, DPA, Jan Horák
WASHINGTON

Vstupem do atmosféry Jupitera skončí v neděli téměř čtrnáctileté putování vesmírem kosmické sondy Galileo, která ke své misi startovala v říjnu 1989. Ještě než přístroj zanikne v atmosféře složené z vodíku, hélia, čpavku a metanu, vyšle poslední data o složení jejích horních vrstev.

Foto: Kateřina Štruncová

Vítězové recitační soutěže

Článek

"Doufáme, že nám Galileo i v poslední hodině pošle nové informace o Jupiteru," vyjádřila naději amerických vědců Claudia Alexandrová, vedoucí projektu Galileo v americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Počet a kvalita informací bude podle ní záviset na tom, jak se sonda vyrovná se silným zářením nad povrchem Jupitera. Vědci jsou však optimisté, protože aparát se až dosud dokázal vyrovnat se čtyřnásobně vyšší dávkou radioaktivního záření, než na jaké byl původně konstruován.

Nebezpečné bakterie

NASA rozhodl o likvidaci Galilea v obavách, že se sonda zřítí na Jupiterův měsíc Europa a zamoří jej pozemskými bakteriemi. Vědci se totiž domnívají, že na Europě, na jejímž povrchu jsou oceány pokryté ledem, by mohly existovat jednoduché formy života. Pokud by se pozemské baktérie na měsíci uchytily, mohly by je ohrozit.

NASA obvykle své sondy dezinfikuje, aby zabránil zamoření jiných míst ve sluneční soustavě. Galileo se však dezinfekci nepodrobil, protože původně měl být ponechán na oběžné dráze kolem Jupitera. Nyní, když začal ztrácet výšku, se vědci obávali, že by jej mohla přitáhnout gravitace Europy a raději se rozhodli jej řízeně zlikvidovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Galileo spadne na Jupiter

Čtrnáct let odhalovala americká vesmírná sonda Galileo tajemství sluneční soustavy a hlavně jejího největšího představitele - planety Jupiter a jejích měsíců....

Výběr článků

Načítám