Hlavní obsah

Francouzce visel v kuchyni obraz za víc než 100 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz pocházející z druhé poloviny 13. století dlouho visel postarší ženě z francouzského města Compiègne nad mísou v chodbě vedoucí z kuchyně do obývacího pokoje. Rodina si dlouho myslela, že jde o obyčejnou ikonu, jenže podle expertů jde o dílo samotného italského mistra Cimabueho a hodnota obrazu se může vyšplhat až do výše šesti milionů eur (155 milionů korun).

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Experti potvrdili, že autorem obrazu je slavný Cimabue.

Článek

Majitelka obrazu dílo nahlásila místní aukční síni Actéon a ta ho předala k posouzení expertům. Ti autora obrazu potvrdili. „O autorství nemůže být sporu, neboť je zjevné, při srovnání s jeho dalšími známými obrazy, že to byla stejná ruka,“ řekl znalec Eric Turquin agentuře AFP, která o unikátním nálezu informovala.

Dílo je namalováno vaječnými barvami na topolové desce a je na něm zachycen Ježíš v obklopení šklebících se a mrzutých mužů. Jde pravděpodobně o součást osmidílné série z roku 1280, v níž Cimabue na malbách podobného formátu ztvárnil výjevy z Kristova umučení. Dosud se vědělo pouze o dvou kusech z této série, přičemž jeden je v muzeu Frick Collection v New Yorku a druhý v londýnské Národní galerii.

Šachovou figurku koupil za pár stovek. Teď má cenu milionů

Koktejl

Cimabue, vlastním jménem Cenni di Peppo, byl prvním velkým mistrem florentské školy a posledním italským mistrem, který tvořil v byzantském stylu. Svou tvorbou inspiroval slavného malíře Giotta a básník Dante o něm prohlásil, že byl právě před Giottem nejvýznamnějším italským malířem.

Příliš jeho děl se však nedochovalo, mezi nejznámější patří Trůnící Madona se čtyřmi anděly a svatým Františkem – freska v dolním kostele baziliky sv. Františka v městě Assisi. Jak připomíná AFP, žádný Cimabueho obraz se nedražil již desítky let, to se však koncem října změní.

Obraz nalezený v Compiègne jde do dražby 27. října. Cena díla se odhaduje na čtyři až šest milionů eur (103 až 155 milionů Kč).

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Díloo pochází patrně z roku 1280 a je součástí série Utrpení Krista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám