Hlavní obsah

Ve skotském venkovském sídle byl nalezen téměř 400 let starý Rubensův obraz

Ve venkovském sídle Pollok House bylo objeveno významné dílo barokního malíře Petera Paula Rubense ze 17. století. Malba ze sbírky glasgowského muzea, na níž je vyobrazen George Villiers, první vévoda z Buckinghamu, se považovala za kopii ztraceného originálu. Odborníci na umění ale potvrdili, že se jedná o téměř 400 let starý originál, napsal list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

George Villiers, 1. vévoda z Buckinghamu.

Článek

Vznik uměleckého díla se datuje zhruba do roku 1625, kdy zemi vládl Jakub I. Stuart. Téměř čtyři století však bylo plátno považováno za ztracené. „Je vzrušující, že se podařilo nalézt portrét tak významné postavy z britské historie, zhotovený jedním z největších umělců všech dob. Doufám, že to hodně lidí povzbudí k návštěvě muzeí v Glasgow,“ řekl historik umění Bendor Grosvenor.

Na to, že se jedná o originál vlámského barokního mistra Rubense, se přišlo díky odborníkům z britského seriálu Britain's Lost Masterpieces, zaměřeného právě na odhalování ztracených významných děl. Portrét prvního vévody z Buckinghamu si vytipoval obchodník s uměním Bendor Grosvenor, který se na natáčení dílu o tomto obrazu spolu s historičkou Emmou Dabiriovou podílel.

Restaurátor Simon Gillespie při analýze obrazu odhalil techniky, které používal právě Rubens. Ředitel muzea Rubenshuis v Antverpách Ben van Beneden následně potvrdil, že se skutečně jedná o originál. Dílo bude s novým popiskem vystaveno v glasgowském muzeu Kelvingrove Art Gallery and Museum od čtvrtka.

Reklama

Výběr článků

Načítám