Hlavní obsah

Finové vyšlapali na golfovém hřišti obří obrazec do sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na golfovém hřišti nedaleko finské metropole Helsinek vyšlapala skupinka nadšenců obří sněhový obraz. Geometrický obrazec široký 160 metrů, který vznikl za použití lan, sněžnic a tisíců kroků, upoutal celosvětovou pozornost, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Finové vyšlapali na golfovém hřišti obří obrazec do sněhu Video: AP

 
Článek

Pozoruhodný výtvor v jihofinském městě Espoo vytvořil amatérský umělec Janne Pyykkö a jedenáct dobrovolníků. Na pomoc si vzali sněžnice a své umělecké dílo do sněhu vyšlapali za dva víkendové dny. Jde patrně o největší kresbu ve sněhu, jaká kdy ve Finsku vznikla.

„Už dřív jsem dělal menší výtvarné návrhy, ale chtěl jsem postoupit na další úroveň, udělat něco složitějšího než dřív,“ řekl BBC Pyykkö, který pracuje jako IT konzultant. Nechal se inspirovat britským umělcem Simonem Beckem, který je proslulý kresbami ve sněhu, a rozhodl se „vytvořit něco krásného“ v hustém prašanu nedaleko svého domu.

Pandy řádily ve sněhu: Válely sudy a sjížděly svah po zádech

Koktejl

Vzorec propojených tvarů připomínajících vločku nejprve navrhl na počítači, a když byl s jeho podobou spokojený, sehnal si dobrovolníky v místní facebookové skupině nadšenců milujících chůzi na sněžnicích.

Každý dobrovolník dostal podrobný plán kroků, které musel vyšlapat na sněhem pokrytém golfovém hřišti Löfkulla nedaleko hlavního města Helsinek.

Jednotných stop dosáhli použitím sněžnic dlouhých 50 centimetrů a 30 centimetrů širokých. Zájem, který jeho dílo vyvolalo, umělce velmi potěšil a už nyní ho prý napadají další projekty. Příště by ale mohly být „o něco menší“, dodal Pyykkö.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám