Hlavní obsah

Fejk je z gorilí reality show nadšený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejdříve se ředitel pražské zoo Petr Fejk obával, aby projekt Odhalení, ve kterém se pod celodenním dohledem kamer ocitly gorily, nebyl příliš spojován s lidskými reality show. Nakonec je ale velmi spokojený. Oceňuje nejen přínos pro diváky, ale také nové poznatky ze světa našich příbuzných v živočišné říši, které se podařilo získat.

Článek

"Celé to byl nápad Českého rozhlasu. Oni reality show zařizovali po produkční stránce, my zase po té zoologické," řekl Fejk. "Ze začátku jsem se trochu bál, aby naše reality show v zoo nebyla podobná těm lidským, které nemám rád. Velmi záhy jsem si ale ověřil, že k tomu není důvod, protože tým, který Odhalené připravoval, realizuje zoologické projekty. Obava, že si se zvířaty zdánlivě děláme, co chceme, a že jim bereme důstojnost, se tedy ukázala jako lichá."

Skupinová hierarchie mezi gorilami se utváří složitě

Fejk očekával, že Odhalení budou propagovat práci zoo a zároveň že to bude velká příležitost pro děti i pro vysokoškolské profesory pozorovat skupinu goril.

"V tom projekt naplnil, ba mnohonásobně předčil má očekávání. Nejzajímavější věcí, která se během projektu stala, byl příchod nové samice Kamby do skupiny. Nikdo z nás totiž dosud neviděl, jak složitě se mezi gorilami utváří skupinová hierarchie. Velmi zajímavé byly i inteligenční testy. Dali jsme gorilám například obrazovku. A zkoušeli jsme, jestli pochopí, že když zmáčknou červený knoflík, naskočí jiný obrázek, než při zmáčknutí zeleného. Zda si uvědomí, že si tak vlastně samy vyberou určitý program," dodal Fejk.

Zajímavá by mohla být i sloní reality show

 A jak tenhle experiment dopadl? "Nepochopily to," pokrčil šéf zoo s úsměvem rameny.

Zda se dočkáme pokračování gorilí show, ještě není jasné. "Projekt je technicky a finančně velmi náročný, takže by musel mít srovnatelného partnera. Ale já jsem pro. Teď se například bude dít spousta zajímavého se slony. Ovšem je otázka, kdo by se vydržel celý den dívat na slony," uzavřel Fejk.

Reklama

Související články

BBC ocenila gorilí show z pražské zoo

Gorilí "reality show" pražské zoologické zahrady Odhalení vyzdvihl jako nejoriginálnější z množství podobných TV programů, jež zaplavují svět, britský...

Výběr článků

Načítám