Hlavní obsah

FBI pátrá po zloději tesly, v kufru byly housle za 20 milionů

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zloděj, který ukradl bílou teslu zaparkovanou před domem kalifornského sběratele umění, asi jen těžko mohl tušit, že po něm kvůli tomu půjdou federální agenti. V autě totiž byly housle z počátku 18. století, jejichž cena je odhadována na 900 tisíc dolarů (bezmála 20 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Rowland Weinstein byl okraden o vzácné housle, jejichž cena se odhaduje na téměř 20 milionů korun

Článek

Svůj bílý vůz zaparkoval 8. prosince před domem v Kalifornii obchodník a zároveň sběratel umění Rowland Weinstein. Vzácné housle nechal v kufru. I on se ale brzy přesvědčil o pravdivosti otřepaného rčení, že auto není trezor.

Neznámý zloděj zřejmě využil toho, že majiteli auta vyklouzly klíčky ze saka na sedadlo spolujezdce. Tesla, která je vybavena automatickým zamykáním, se nezamkne, dokud jsou klíčky uvnitř.

Ukradené knihy za 84 milionů se našly pod podlahou

Koktejl

Weinstein housle převážel paradoxně proto, že mu jejich předchozí úložiště nepřipadalo bezpečné. „V autě jsem je chtěl nechat jen na chvíli, než je přepravím do nového trezoru,“ posteskl si nešťastný sběratel, který nabídl za informace vedoucí k nálezu houslí 25 tisíc dolarů (přes půl miliónu korun).

Už jednou okraden byl

Na veřejnost se s prosbou o pomoc obrátila i FBI, která se vyšetřování případu ujala.

Housle pochází z roku 1711 a byly vyrobeny rodinou Amatiů z Cremony, která bývá považována za vynálezce moderních houslí.

Foto: Profimedia.cz

Nástroje vyráběné rodinou Amatiů z Cremony jsou považovány za jedny z prvních houslí moderního typu

„Jsem zodpovědný za tenhle kus historie a musím je znovu najít,“ svěřil se zdrcený majitel, který doufá, že se nakonec vše v dobré obrátí, jako tomu bylo posledně.

Weinstein se totiž už jednou obětí zlodějů stal. V roce 2011 mu byla z osobní galerie ukradena Picassova perokresba Hlava ženy. Nakonec se podařilo pachatele dopadnout a obraz nalézt. Mark Lugo, který byl za krádež zodpovědný, si za svůj čin odseděl 16 měsíců ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám