Hlavní obsah

Experti: mumie není krásná královna Nefertiijti

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EGYPT

S despektem přecházejícím v rozhořčení reagovali egyptští experti na tvrzení britské archeologické expedice o objevení mumie egyptské královny Nefertiijti, spolu s o 1300 let mladší Kleopatrou, považované za nejkrásnější a nejvlivnější ženy starověkého Egypta.

Foto: Ilustrační foto: Martin Tlustý

Na trávníku kralupského fotbalového hřiště V Olších bývá před brankou občas veselo. Tedy jak pro koho.

Článek

Šéf egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás je přesvědčen o tom, že archeoložka Joann Fletcherová, jež mumii číslo 61072 z tajné postranní komnaty v hrobce KV35 v Údolí králů identifikovala, se prostě mýlí: " Nemá v ruce žádné důkazy, pouze pospojovala fakta do řetězce. Rentgenová analýza navíc určila mumii jako šestnáctiletou dívku, zatímco královna zemřela někdy kolem třicítky", řekl televizi Discovery Chanel.

Test DNA je bezpředmětný

Také profesorka egyptologie z Americké univerzity v Káhiře Lisa Sabbahyová netají skepsi. "Kněží shromažďovali mumie, dávali je do jiných rakví a ukládali na různá místa. Mohli tak klidně dát na hlavu paruku, kterou ale předtím mrtvý neměl. Navíc propíchnuté ucho a ohnutá ruka znamená, že mrtvá patřila do královské rodiny, nic víc". Kromě toho odborníci nemohou počítat s testem DNA, protože vzorek z mumie není s čím porovnat: z mumií šesti dcer královny se nezachovala ani jedna.

Krásná tvář Smenchkaré

Nefertiijti byla hlavní manželkou krále Achnatona, ale nepocházela z královské rodiny. Achnaton patřil do 18. dynastie a panoval v letech 1353 až 1336 před naším letopočtem. Po něm krátce na trůn dosedla zřejmě Nefertiijti a vládla nejspíš pod jménem Smenchkaré.

Celý svět zná sošku její hlavy s krásnou tváří a korunou - 50 centimetrů vysoké, 3000 let staré dílo, dnes chloubu Egyptologického muzea v Berlíně . Mumii objevil v roce 1898 francouzský archeolog Victor Loret. Zatímco šest mumií vědci přiřkli několika vladařům, dvě ženy a jedno dítě zůstávaly dlouho záhadou až do počátku týdne, kdy Joann Fletecherová oznámila, že je na pokraji archeologické senzace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám