Hlavní obsah

Dopis veterána z Vietnamu přišel jeho sestře po 52 letech

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena z amerického státu Indiana byla více než překvapena, když našla ve schránce dopis, jehož autorem byl její bratr William Lone. Na tom by nebylo nic podivného, kdyby ho nepsal už v roce 1968 z Vietnamu, kde tehdy sloužil v armádě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ahoj ségra. Právě jsem dočetl tvůj dopis,“ začínalo pětistránkové psaní, které před týdnem obdržela Janice Tuckerová žijící ve městě North Vernon. V poslední době žádný dopis nepsala, ale jak se dál začítala do omšelého dopisu, začínalo jí svítat.

I když bylo na obálce razítko s datem 10. května, dopis byl podstatně starší. Autorem byl její bratr William Lone. Dopis napsal, když bojoval ve válce ve Vietnamu v roce 1968.

V dopise se svěřoval o svých zážitcích. Popisoval, jak byl v helikoptéře sestřelen. Ze stroje se dokázal dostat bez zranění, přesto ho událost strašila ve snech. „Když ti letoun odejde k Pánu přímo před očima, honí se ti hlavou divné věci,“ přiznal Lone své sestře.

U Aljašky našli po půl století dopis v láhvi od sovětského námořníka

Koktejl

V hollywoodském dramatu by Lone ve válce zemřel a dopis by byl sladkobolnou vzpomínkou na usměvavého mladíka, jedné z bezpočtu obětí krvavého konfliktu. Lone však Vietnam přežil, proto když Tuckerová dočetla dopis, zvedla telefon a bratrovi žijícímu nyní v Jižní Karolíně zavolala.

Žena je nálezci nesmírně vděčná

Bratr si rozvzpomněl, že dopis tehdy sedmnáctileté sestře opravdu psal. Řekl jí, že dopis opatřil známkou a dal ho jinému vojákovi, aby ho poslal. Co se s dopisem dál stalo, je záhadou. Ztratil se na poště, došel na jinou adresu či ho třeba voják zapomněl poslat a našel se v jeho pozůstalosti?

Listonoš tři roky neroznášel dopisy. Policie u něj objevila 400 kilogramů pošty

Koktejl

Tuckerová netuší, je však vděčná, že dopis dorazil. „Nikdy nám neříkal, v jak velkém nebezpečí ve skutečnosti byl,“ uvedla Tuckerová.

„Ať už to byl kdokoliv, tomu, kdo našel ten dopis, moc děkuji. Děkuji tomu, kdo dopis poslal. Ale ze všeho nejvíc děkuju svému bratrovi za to, že byl starším bráškou, čehož jsem si moc necenila, dokud jsem nebyla starší. A tenhle dopis mě přiměl, abych ho ctila ještě víc,“ uzavřela Tuckerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám