Hlavní obsah

U Aljašky našli po půl století dopis v láhvi od sovětského námořníka

Američan na západním pobřeží Aljašky narazil na dopis v láhvi, který před půl stoletím napsal tehdejší sovětský námořník. Oznámila to agentura AP. Tyler Ivanoff našel rukou psaný dopis začátkem tohoto měsíce, když sbíral dříví u obce Shishmaref asi 970 kilometrů severozápadně od největšího aljašského města Anchorage.

Foto: Tyler Ivanoff, ČTK/AP

Láhev se vzkazem, kterou našel Tyler Ivanoff, překonala půl století a tisíce kilometrů.

Článek

Ivanoff se podělil o svůj objev na Facebooku. Šlo o pozdrav sovětského námořníka z dob studené války. Dopis s datem 20. června 1969 obsahoval adresu a žádost o odpověď od člověka, který poselství najde.

Reportéři ze státní televize Rossija 1 vystopovali i autora dopisu, kapitána Anatolije Bocaněnka, který nyní žije v Sevastopolu na Krymu. Ten byl nejprve skeptický, dokud neuviděl na konci vzkazu zkratku rybářské flotily: „Srdečný pozdrav od ruského loďstva Dálněvýchodní paroplavby. Zdravím Vás. Prosím toho, kdo najde tuto láhev, aby to oznámil posádce plovoucí základny Sulak ve městě Vladivostok. Přejeme dobré zdraví, dlouhý život a šťastnou plavbu. 20. června 1969."

Foto: Mapy.cz

Není známo, kde přesně námořníci vzkaz hodili přes palubu. Přesto musel urazit dalekou cestu.

Kapitán se svěřil, že s nápadem napsat vzkaz a hodit ho do moře přišel jeden z členů posádky. Tehdy šestatřicetiletý Bocaněnko, dle svých slov nejmladší kapitán brázdící Tichý oceán, souhlasil. Vzkaz v láhvi hodila posádka přes palubu kdesi v Ochotském moři.

Kde přesně, už však Bocaněnko neupřesnil. Láhev za půl století urazila minimálně 1757 mil (2827 kilometrů).

Reklama

Související témata:
Libor Šulák

Výběr článků

Načítám