Hlavní obsah

Dopis vědce, který objevil strukturu DNA, se vydražil za 120 miliónů

Za více než šest miliónů dolarů (asi 120 miliónů korun) se v minulém týdnu vydražil dopis britského genetika Francise Cricka, který se podílel na objevu struktury DNA a napsal o tom svému synovi. Jak oznámila dražební síň Christie's, jde o rekordní částku, jaká byla kdy za nějaký dopis zaplacena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dopis vědce, který objevil strukturu DNA, se vydražil za miliónyVideo: Reuters

 
Článek

Podle mluvčí Christie's v New Yorku Elizabeth Van Bergenové se dopis vydražil za 6 059 750 dolarů, což je nový světový aukční rekord za jediný dopis. Původní odhady se podle agentury AFP pohybovaly kolem jednoho až dvou miliónů dolarů.

Sedmistránkový dopis, který Crick napsal svému synovi o dvojité šroubovici DNA, je datován 19. března 1953. Crick ho poslal svému tehdy dvanáctiletému synovi Michaelovi, který byl v britské internátní škole. "Čti to pečlivě, abys to pochopil. Až přijedeš domů, ukážeme ti model," napsal Crick. "Myslíme si, že jsme objevili základní kopírovací mechanismus, jímž život pochází z života."

Za tento objev dostal Crick se svým kolegou a spoluautorem Jamesem Deweym Watsonem Nobelovu cenu za lékařství v roce 1962; spolu s nimi byla udělena i Maurici Hughovi Fredericku Wilkinsovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám