Hlavní obsah

Do městečka se zatoulal vystrašený rypouš

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nervózní hekání a funění se začalo v pondělí večer rozléhat ulicemi chilského městečka Puerto Cisnes. Z pláže sem totiž zabloudil zmatený rypouš sloní. Zvíře se neprojevovalo agresivně, jen působilo bezradně a vystrašeně. Zprvu překvapení obyvatelé ho však ve spolupráci s policisty a lidmi z chilského námořnictva dokázali vrátit zpět tam, kam patří – na pláž.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ulicemi chilského Puerto Cisnes se valil masivní rypoušVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Rypouš sloní je největším ploutvonožcem a největším zástupcem řádu šelem. Osvětlené ulice města však rozhodně nejsou prostředím, ve kterém by se cítil komfortně. To se ukázalo i v pondělí večer.

Město je vzdálené od pobřeží jen několik desítek metrů, zmatený rypouš se však dokázal dostat nejméně deset bloků do hloubi města, ve kterém zabloudil. Naštěstí však pomohli lidé.

Nejprve auty zablokovali cestu dál od pobřeží, někteří vyčerpaného rypouše polévali vodou. Když následně na místo dorazili policisté a členové chilského námořnictva, mohla se rozjet záchranná operace. Ovšem rypouš si nejdřív musel odpočinout. Pak už ho lidé za pomoci velké plachty hnali správným směrem. Za několik desítek minut už byl rypouš zpět na pláži.

Rypouš se uvelebil na pláži a ihned se stal středem pozornosti

Koktejl

Kapitán námořnictva Christian Reyes Jofre pomoc ocenil a dodal, že námořnictvo často žádá, aby lidé rypouše nechávali na pokoji. „Žádáme lidi, když tato zvířata uvidí, aby se k nim nepřibližovali. Měli by dodržovat bezpečnou vzdálenost, aby jim dopřáli klid a mír, které potřebují, aby se nestresovali a nezačali být dezorientovaní,“ uvedl Jofre.

Kalifornskou pláž během shutdownu obsadili rypouši. Nebylo nikoho, kdo by je odehnal

Koktejl

Většinu času tráví rypouši v moři, na souš vylézají sporadicky. Navzdory svému vzhledu, který může působit neohrabaně, jsou zdatnými plavci. Samci dosahují délky okolo 4 až 6 metrů a váží kolem 2 až 4,5 tun. Doposud největší zaznamenaný rypouš měřil 6,85 metru a vážil 5000 kilogramů. Samice jsou až o polovinu drobnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám