Hlavní obsah

Do dražby jdou dopisy napsané na palubě Titaniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dva dopisy, které napsali cestující první třídy na legendární ztroskotané lodi Titanic, z nichž jeden přežil a druhý zemřel, budou příští měsíc vydraženy v aukci. Uvedla to agentura AP. Dopisy jsou napsány na papíře White Star Lines s nápisem Na palubě RMS Titanic.

Foto: ČTK

Titanic byl největší lodí své doby, na délku měřil 259,83 metru.

Článek

Budou se dražit 16. ledna v New Yorku a v internetové aukci a měly by vynést každý 10 000 až 20 000 dolarů, tedy asi 190 000 až 380 000 korun, oznámil Robert Litzenberger z aukčního domu Spink Smythe's se sídlem v Dallasu, New Yorku a Londýně. Podle něj byly dopisy adresované do New Yorku podány do lodní pošty v anglickém Southamptonu krátce před odplutím lodi 10. dubna 1912 na její první plavbě.

Loď však narazila na ledovec a brzy ráno 14. dubna 1912 se potopila. V prvním dopise s datem 10. dubna psal předseda Anglické farmaceutické společnosti Adolphe Saalfeld své ženě, že právě strávil hodiny bloumáním "po této úžasné lodi". Saalfeld, který podle aukčního domu přežil katastrofu v záchranném člunu plném žen a dětí, zemřel v Anglii v roce 1926.

Druhý dopis se stejným datem napsal ředitel obchodního domu Eaton z kanadského Harristonu George Graham. Byl adresován obchodním kolegům v Berlíně a Graham v něm vyjadřoval naději, že se s nimi ještě téhož roku setká osobně. Zemřel však při potápění lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám