Hlavní obsah

Blue Monday, nejdepresivnější den v roce

Pokud jste se ráno probudili a hned od začátku je vám jasné, že dnešek nebude žádná hitparáda, pak vězte, že zřejmě nejste sami. Pondělí 18. ledna je totiž oficiálně nejdepresivnějším dnem letošního roku. Takzvané Blue Monday (Skleslé pondělí) má dokonce „vědecké” opodstatnění.

Foto: Profimedia.cz

Pondělí 18. ledna je nejdepresivnějším dnem letošního roku.

Článek

O tom, že v každém roce existuje něco jako nejdepresivnější den, se začalo hovořit už před 15 lety. Tehdy vznikla dokonce „vědecká rovnice”, za kterou stál jistý Cliff Arnall, jenž toho času pracoval na univerzitě v Cardiffu. Obvykle Blue Monday vychází na třetí lednové pondělí, což je i letošní případ.

Jak se však později ukázalo, Arnall zprávu, kterou předal médiím, vytvořil na základě požadavku cestovní kanceláře, jež se v chmurném období snažila zvýšit počet prodaných zájezdů. Není proto divu, že Arnall v práci dlouho nevydržel a samotná univerzita se od jeho zaručeně fungující rovnice distancovala.

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

Hůř už letos nebude

Samotná rovnice počítá ve výpočtech se zadlužeností, počasím či nesplněnými novoročními předsevzetími. K tomu se přidává obvykle skřípající vztah, tma, která padá stále velmi brzy, a v neposlední řadě také nachlazení či rýma. Pokud ke všem zmíněným faktorům letos přidáme ještě třešničku na dortu v podobě pandemie, nejdepresivnější den roku je tady.

Potraviny, které mohou zmírnit depresi

Zdraví

Každoročně se objevují tipy, jak takový den překonat. Obvykle se doporučuje setkat se s přáteli, zajít si na dobrou večeři či do kina. Ovšem letos jsou takové rady prakticky k ničemu.

Pokud se necítíte psychicky v pohodě, zkuste dnes vyrazit na krátkou procházku do přírody, uvařte si dobrou večeři, v televizi vyzkoušejte místo psychologických dramat třeba nějakou komedii a uklidňujte se tím, že hůř už letos nebude.

Anketa

Máte dnes náběh na depresi?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 20652 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám