Hlavní obsah

Dlouho nemohla najít vhodného dárce, ledvinu jí nakonec věnoval muž jejího srdce

Devětatřicetiletá Monica Calleová z americké Floridy trpí polycystickou chorobou ledvin, kterou řešila dialýzou a doufala v nalezení vhodného dárce. Ten jí přitom byl celou dobu na blízku - nakonec se totiž dárcem stal její manžel. Ledvinu jí shodou okolností daroval těsně před 23. výročím jejich svatby, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vrozená a neléčitelná nemoc se u Monicy projevila před deseti lety. Od té doby pravidelně podstupovala dialýzu (proces, který nahrazuje přirozenou funkci ledvin) a doufala v nalezení vhodného dárce, neboť úspěšná transplantace nového orgánu by její stav výrazně zlepšila.

V prosinci loňského roku se ukázalo, že vhodný dárce je jí blíž, než možná předpokládala. Lékaři totiž zjistili, že ledvinu, kterou by její tělo s největší pravděpodobností bez větších problémů mohlo přijmout, má její manžel Cesar. Podle lékařů je přitom velmi neobvyklé, aby u partnerů nebo manželů došlo ke shodě.

Ten s darováním jedné z jeho ledvin souhlasil, a tak mohla být 19. února transplantace provedena. Shodou okolností to bylo jen pár dní před 23. výročím jejich svatby. Lepší dárek a vyznání lásky v jednom si tak Monica přát nemohla.

„Je to úžasný dárek. Bůh mi před 23 lety připletl tohoto muže do života proto, aby mi nyní mohl zachránit život,“ svěřila se Daily Mailu trojnásobná matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám