Hlavní obsah

Divoký medvěd ťuká na dveře chorvatských domů

ZÁHŘEB

Jak ošálit lidi, aby ho vpustili do domu, zjistil jeden mazaný medvěd v západním Chorvatsku - naučil se klepat na dveře. Experti jsou přesvědčeni, že mohutný medvěd hnědý se patrně tento trik naučil, když šťouchal do dveří ve snaze otevřít je.

Článek

Některý majitel domu si zřejmě huňáčovo drcání spletl s ťukáním a zvíře potěšené úspěšným výsledkem svého počínání svou taktiku zopakovalo.

Podle rodiny Loknarových ze západochorvatského Gerova jim šelma klepala na dveře třikrát, takže teď odmítají otvírat. "Když se poprvé prodral dveřmi a začal plenit v kuchyni, vyskočili jsme z okna," líčí setkání s medvědem Nevenka Loknarová.

"Když jsem otevřela dveře a uviděla ho tam stát, nevěřila jsem vlastním očím. Pak jsem vzala nohy na ramena, protože on se hnal dovnitř, jako by to byla ta nejpřirozenější věc na světě. Medvědi nejsou v okolních lesích žádnou vzácností, ale ještě nikdy nikdo neslyšel o tom, že by některý z nich ťukal na dveře," popisuje matka rodiny. 

Medvěd je prý velmi inteligentní. Od vpádů do domů ho chtěli odradit nejrůznějšími překážkami, vybudovali i drátěný plot, ale nebylo to nic platné. "Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby ta potvora uměla používat štípací kleště," uzavírá Loknarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám