Hlavní obsah

Dívce transplantovali ruce. Ty v průběhu let změnily barvu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indka Shreya Siddanagowderová může hovořit téměř o zázraku. Byla jednou z pacientek, která podstoupila transplantaci rukou, operaci, která se v globálním měřítku uskutečnila méně než dvěstěkrát. Zvláštností ovšem je, že její nové končetiny v průběhu let změnily barvu a nyní ladí se zbytkem kůže. A lékaři si nejsou zcela jisti, čím to je, píše server Indian Express.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Siddanagowderová přišla v roce 2016 při nehodě autobusu o obě ruce. Měla však štěstí v neštěstí, a tak se stala jednou z mála lidí, která mohla podstoupit transplantaci končetin, jež byla navíc unikátní v tom, že dárcem rukou byl muž. Šlo o první případ tohoto druhu v Asii.

Dárcovy ruce byly původně tmavší než dívčina kůže, v průběhu let ovšem zesvětlaly a barevně se sladily se zbytkem těla. „Netuším, jak k té transformaci došlo. Ale mám pocit, že to jsou teď skutečně moje ruce, protože pasují k mému odstínu,“ uvedla 21letá dívka.

Možná první takový případ

V nemocnici v indickém Kóčinu nyní lékaři prověřují, zda za změnou barvy mohou stát například ženské hormony. Přestože bylo celosvětově provedeno méně než 200 transplantací rukou, neexistují žádné vědecké podklady o změně barvy kůže. Podle expertů může jít o první takový případ vůbec.

„Chceme to zaznamenat, ale potřebujeme více podrobností, abychom pochopili, co za změnou barvy kůže, ale i tvarem prstů, může stát,“ uvedl lékař Subramania Iyer z institutu Amrita.

Podle dalšího z lékařů Mohita Sharmy, který se na transplantaci podílel, mohou za změnou barvy kůže stát buňky produkující melanin, tedy pigment. Dívčiny buňky zřejmě nahradily ty dárcovy, což vedlo ke změně. „Na západě se uskutečnila jedna transplantace rukou od ženy pro muže. Ale už neexistuje žádný vědecký výzkum, který by nám prozrazoval, co se dělo pak,“ vysvětlil Sharma.

Dívka se nicméně z transplantace stále zotavuje, nervy se jí ještě zcela neobnovily. Kvůli tomu má s pohybováním prstů problémy.

Ledvinu po zemřelém dostal loni rekordní počet lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám