Hlavní obsah

Devítiletá dívka musí denně pít litry mléka, aby přežila

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří z nás nemohou mléko ani vidět, jiní si sem tam rádi skleničku dají. Představte si ale, jaké by to bylo, kdybyste museli denně vypít bezmála tři litry této tekutiny, abyste vůbec zůstali naživu. Přesně to je případ devítileté Holly Lindleyové, jejíž tělo nedokáže převést jídlo, které sní, ve využitelnou energii. Informoval o tom britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Holly Lindleyová vypije za týden více mléka než mnoho z nás za rok.

Článek

Pro dívčinu chorobu zatím neexistuje žádná účinná léčba, a malá Holly tak musí před spaním vypít šest velkých sklenic studeného mléka, přičemž v každé z nich je rozpuštěno pět lžic kukuřičné moučky. To je jediná cesta, jak zabránit tomu, aby dívka v noci upadla do kómatu. Kukuřičná moučka totiž do těla během noci v malých dávkách uvolňuje důležitou energii.

Dědičná metabolická porucha zvaná glykogenóza má celkem 11 známých typů. V případě Holly tato porucha znamená, že její tělo není schopné využívat glukózu uloženou v těle jako zdroj energie. Musí tedy konzumovat výhradně jednoduché cukry v pravidelných intervalech.

"Bylo by to lehké, kdyby pila perlivé nápoje plné cukrů. Jenže ty jí vůbec nechutnají, a tak je mléko rozumným řešením," uvedla dívčina matka Karen Lindleyová.

Dívenka není zdaleka jediná, která touto chorobou trpí. Podle odborných článků je známo mnoho případů lidí, kteří prožili celý život jen na stravě v podobě bílého chleba, brambor a mléka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám