Hlavní obsah

Děti na Sibiři nezastaví v chození do školy ani padesátistupňový mráz

Novinky, tcs

Stěžujete si na sychravé a studené počasí? Co by teprve měli říkat obyvatelé vesnice Ojmjakon, která je považována za nejstudenější místo na Zemi obydlené lidmi. Teplota tam v těchto dnech padá až k 50 stupňům pod nulou. To stále není dost, aby děti nemusely chodit do školy.

Foto: Profimedia.cz

Ojmjakon i Jakutsk (na fotce) zažívají v těchto dnech kruté mrazy.

Článek

Teploty v Ojmjakonu minulý týden několikrát spadly až na 50 stupňů Celsia pod nulou, školáci však každé ráno stejně museli vyrazit do školy. Jak uvedl místní zpravodajský server News.Ykt.ru, volno dostávají děti prvních až pátých tříd až tehdy, pokud teplota klesne na minus 52 stupňů.

O něco příznivěji mají nastavená pravidla ve třicet kilometrů vzdáleném hlavním městě Jakutsku. Děti do pátého ročníku nemusí chodit do školy už při teplotách minus 46 stupňů, ostatní mohou zůstat doma při padesátistupňových mrazech.

Ojmjakon má kolem 550 obyvatel a leží v republice Ruské federace jménem Sacha (nebo též Jakutská republika). Je znám jako nejchladnější obydlené místo na světě, červen a červenec jsou jedinými měsíci, kdy tu teplota nikdy neklesne pod 10 stupňů pod nulou.

Nejnižší teplotu zde zaznamenali v lednu 2013, kdy ve vesnici naměřili minus 71,2 stupňů Celsia. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V sibiřské obci naměřili 71 pod nulou

Šokujících 71 stupňů Celsia pod nulou naměřili tento týden v obci Ojmjakon na ruském Dálném východě. Jde o nejnižší teplotu, která kdy byla naměřena uvnitř...

Výběr článků

Načítám