Hlavní obsah

Delfíni umějí chodit po vodě. Dělají to pro zábavu, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adelaide

Delfíni patří mezi nejinteligentnější savce a podle řady výzkumů mnoho věcí dělají pro zábavu. Australští zoologové teď odhalili, že jednou z takových činností je pak bizarní chůze po vodě. Rybožravým kytovcům pak prý nahrazuje to, co lidé prožívají při tanci. Delfíni poskakují po ocasních ploutvích pozadu.

Článek

„Chůze delfínů po ocasu nemá žádný praktický význam, a bývá tak považována za analogii k tanci u lidí,“ uvedli biologové z australské Společnosti na ochranu velryb a delfínů.

Delfíni však chodí pozadu po ocasní ploutvi na hladině většinou jen v zajetí. Ve volné přírodě je podobné chování velmi vzácné. Například v akváriu v Adelaide delfíni chodí po ploutvi dost pravidelně. Zvířata se přitom od sebe učí a je docela pravděpodobné, že pokud se naučí stejnou techniku jedinci ve volné přírodě, budou moci vědci takové chování pozorovat postupně i u divoce žijící populace.

„Tohle kulturní chování je velmi příznačné pro chov v zajetí,“ vysvětlil doktor Mike Bossley z Adelaide.

Reklama

Výběr článků

Načítám