Hlavní obsah

Delfín maui je na pokraji vyhynutí

Šedobílý delfín maui, který měří nanejvýš 1,7 metru, byl pojmenován podle polynéského poloboha. Vzhledem k tomu, jak je těchto delfínů už málo, experti soudí, že vyhyne do roku 2030, jestliže nebude přijato nějaké urgentní opatření. Byl pozorován už jen v nepříliš hlubokých vodách u Severního ostrova na západě Nového Zélandu. Ochránci přírody tlačí na Wellington, aby konečně něco udělal a zabránil jeho definitivnímu vyhynutí.

Foto: Profimedia.cz

Delfín Maui (Cephalorhynchus hectori maui)

Článek

Pět těchto mořských savců každoročně usmrtí rybáři, vysvětluje profesorka zoologie na Otažské univerzitě Liz Slootenová. Odvolává se na zprávu expertů, kterou si objednala vláda. "Tito delfíni jsou na pokraji vyhubení. Když něco hned neuděláme, nepřežijí," citovala ji agentura AFP.

Hlavní příčinou úhynu delfínů jsou podle Wellingtonu nylonové rybářské sítě, které  jsou dlouho vertikálně umístěny ve vodě. Delfíni se do nich zamotávají. Ekologická sdružení tvrdí, že na vině je těžba z mořského dna i seismologická zařízení.

Vláda již schválila některá omezující opatření pro rybolov v oblasti, kde delfíni maui žijí. Odmítá ale zakázat rybolov se sítěmi úplně, jak to požaduje Mezinárodní velrybářská komise (IWC). Zahájila nicméně program záchrany delfínů, který má odhalit rizika pro delfíny a komunity rybářů, jež by vyplynula z toho, kdyby byl rybolov sítěmi zcela zakázán. Nic podstatného se však dosud nestalo a ekologové obviňují vládu z nečinnosti.

Rybáři odmítají, že by byli příčinou úhynu tohoto mořského savce. Považují se za obětního beránka, na něhož ukázali ochránci životního prostředí.

Delfíny nelovíme, tvrdí rybáři

Za posledních 25 let byl nešťastnou náhodou vyloven jen jeden delfín maui, ujišťuje Keith Mawson, zástupce rybolovného průmyslu v tomto regionu.

Toto průmyslové odvětví zcela zanikne, jestliže budou přijata pro rybolov další omezující opatření, zatímco jiné příčiny předčasných úmrtí kytovce, jako je toxoplasmóza delfínů, jsou opomíjeny. „Můžete zrušit všechna práva rybolovu podél západního pobřeží, ale to přežití delfínů nezaručí,“ dodává Mawson.

Rýplo si i Japonsko

Případ delfína maui poškozuje image Nového Zélandu, který je pověstný divokou a nedotčenou přírodou. Země, která vychvaluje svou krajinu jako stoprocentně čistou, musí jednat rychle, soudí Společnost pro mořské savce.

„Lidé sem jezdí, protože vědí, že chováme úctu k přírodě. Takovou image bychom chtěli propagovat,“ říká majitel turistické agentury Phil McCabe. „Když začneme pro pár dolarů obětovat zvířata, svět to brzy zjistí,“ dodává McCabe, který je zároveň zakladatelem organizace na ochranu přírody, která bojuje i proti těžbě z mořského dna.

„Japonci neopomněli konstatovat, že je kritizujeme za lov velryb, ale my nehneme ani prstem, abychom naše vymírající delfíny zachránili,“ říká Liz Slootenová z Otažské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám