Hlavní obsah

Čtyřnohý bratr ve zbrani. Příslušník SAS riskoval život pro záchranu postřeleného psího parťáka

Mezi vojáky na bojišti vzniká zvláštní pouto, díky kterému jsou ochotní pro sebe navzájem riskovat vlastní životy. A nezáleží na tom, zda se jedná o lidi, nebo o psy. Důkazem toho je příběh, který se odehrál v afghánském městě Kábulu.

Foto: Profimedia.cz

Belgičtí ovčáci jsou britskými SAS využíváni k vylákání nepřátelských odstřelovačů.

Článek

Příslušník britské speciální jednotky SAS si vysloužil uznání, když proběhl 50 metrů pod nepřátelskou palbou, aby postřeleného psího parťáka dostal do bezpečí. Za svou odvahu si vysloužil Královninu medaili za statečnost.

Belgický ovčák, který byl postřelen jedním ze sniperů Tálibánu, by nejspíš zemřel, kdyby nejmenovaný seržant nesebral odvahu a síly k tomu, aby raněného psa odnesl do helikoptéry. Tam mu ještě zastavil krvácení z ran.

Poraněný pes byl odeslán zpět do Británie

Celá událost se odehrála na jihu Kábulu, ještě v době, než Spojenci opustili afghánské území. Ozbrojené jednotky dostaly echo, že Tálibové útočí na místní obyvatele. Na místo byly vyslány helikoptéry s příslušníky SAS a také afghánských speciálních jednotek.

Fena německého ovčáka pobíhala u silnice, dovedla policii k nehodě a zraněným

Koktejl

Po přistání se ocitly britské a afghánské jednotky pod okamžitou palbou, a tak na scénu nastoupili psi, kteří měli vypátrat nepřátelské odstřelovače a vyhnat je z jejich úkrytů. Statečný belgický ovčák nejprve z úkrytu vyhnal jednoho snipera, když se ale chystal na druhého, byl postřelen.

V tu chvíli se jeho psovod rozhodl, že svého parťáka v bryndě nenechá, a vydal se mu na pomoc. Naštěstí odvedl statečného psa do bezpečí a po té, co mu byla ošetřena zranění, byl poraněný pes poslán zpět na zotavenou do Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám