Hlavní obsah

Čínskou misku koupil za pár stovek, teď ji prodává za miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá modrobílá porcelánová miska může vypadat obyčejně, pochází ale z 15. století a nyní jde do dražby s vyvolávací cenou 500 tisíc dolarů (10,7 milionu korun). Její nynější majitel ji přitom koupil na bleším trhu za pouhých 35 dolarů (750 korun).

Foto: Sothebys

Malá miska byla na bleším trhu na prodej za nepatrný zlomek její skutečné ceny.

Článek

Aukční síň Sotheby’s, která porcelánovou misku bude příští měsíc dražit, jméno majitele neuvedla. Šéfka oddělení čínského umění aukční síně Angela McAtterová nicméně popsala, jak nynější majitel k misce přišel.

Zahlédl ji loni v americkém městě New Haven v Connecticutu na jednom z typicky amerických trhů před domem, kdy se majitel zbavoval přebytečných krámů.

Zdá se, že dobře věděl, že narazil na něco cenného, protože podle McAtterové nesmlouval, z peněženky vytáhl 35 dolarů (750 korun) a stal se jejím majitelem. Krátce nato zaslal fotografie misky expertům z aukční síně.

Zaprášenou konvičku z garáže vydražil v aukci za téměř 12 milionů

Koktejl

„Okamžitě jsme z toho měli dobrý, opravdu dobrý pocit,“ uvedla McAtterová. Expertům bylo jasné, že se může jednat o artefakt velké historické a samozřejmě také finanční hodnoty.

Podrobnější výzkum misky ukázal, že byla vyrobena pro dvůr čínského císaře Jung-le z dynastie Ming, který vládl v letech 1402 až 1424. Miska o průměru zhruba 15 centimetrů má hodnotu až půl milionu dolarů (10,7 milionů korun). Podobných se na světě našlo zatím jen šest kusů. Tato sedmá změní svého majitele na aukci 17. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám