Hlavní obsah

Chybějí vám? IKEA zveřejnila recept na své legendární masové kuličky

Novinky, nčs

Je jen málo pokrmů, které přerostou svého výrobce a stanou se synonymem povedeného víkendového oběda. A tak i když třeba mnoho mužů trochu láteří na několikahodinové návštěvy v obchodním domě švédského výrobce nábytku a doplňků, dvacítka masových kuliček s omáčkou a přílohou umí tyto strasti kompenzovat. A IKEA se nyní rozhodla podělit se s lidmi o recept na tuto známou pochutinu.

Foto: Profimedia.cz

IKEA zveřejnila recept na legendární masové kuličky.

Článek

Masové kuličky či jejich vegetariánskou variantu zná pravděpodobně valná většina návštěvníků švédského obchodního domu. Pokud by vám chyběly v době, kdy jsou nákupní centra zavřená, není nic snazšího, než si díky zveřejněnému receptu vyrobit vlastní.

Co si připravit? 

Recept lze rozdělit do dvou částí. Během první připravíte masové kuličky a během druhé typickou smetanovou omáčku. K výrobě zhruba dvacítky kuliček budete potřebovat půl kilogramu mletého hovězího masa a poloviční množství mletého toho vepřového. Dále si připravte oloupanou cibuli, stroužek česneku, 100 gramů strouhanky, jedno vejce, plnotučné mléko, sůl a pepř.

K přípravě omáčky budete potřebovat olej, 40 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, 150 mililitrů zeleninového vývaru, 150 mililitrů hovězího vývaru, 150 mililitrů smetany, sójovou omáčku a dijonskou hořčici.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by je neznal...

Jak na to?

Pokud budete začínat přípravou masových kuliček, nejprve důkladně smíchejte hovězí a vepřové maso, přidejte vejce, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli, česnek, přidejte pět lžiček mléka, osolte a opepřete. Následně znovu celou směs důkladně promíchejte.

Ze směsi vytvořte stejně velké kuličky. Množství směsi by vám mělo vystačit zhruba na dvacet kousků. Hotové kuličky nechejte dvě hodiny odpočinout v lednici. Při tepelné úpravě budou lépe držet pohromadě.

Uleželé kuličky osmahněte na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, až kuličky dostanou požadovanou hnědou barvu. Následně je na plechu dalších 30 minut pečte v troubě na 180 stupňů.

V obchodech dochází droždí. Jak si ho udělat doma?

Žena

Mezitím, co budou kuličky v troubě, připravte si omáčku. V pánvi rozpusťte máslo a přimíchejte mouku a dvě minuty míchejte. Následně přidejte oba druhy vývaru a přiveďte směs k varu. Nakonec přidejte smetanu, dvě čajové lžičky sójové omáčky a jednu dijonské hořčice. Opět nechte povařit, promíchejte a nechte omáčku zhoustnout.

Masové kuličky podávejte přelité smetanovou omáčkou, jako přílohu můžete zvolit brambory či hranolky. K jídlu se rovněž hodí brusinky.

Recepty na fantastické dezerty bez lepku a cukru

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám