Hlavní obsah

Chobotnice ve spánku měnila barvu. Dost možná snila o krabovi

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chobotnice již v minulosti dokázaly, že rozeznají tvary i barvy, umí používat nástroje a dokonce si je vyrobit, vzhledem napodobí jiné mořské predátory a pomocí změny své barvy dokážou komunikovat i mezi sebou. Poprvé ale nový výzkum naznačuje, že by tito hlavonožci mohli ve spánku dokonce i snít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chobotnice ve spánku měnila barvuVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters v pondělí zveřejnila video, na kterém chobotnice ve spánku mění barvu. Podle vědce Davida Scheela z americké Atlanty jde o důkaz toho, že by chobotnice mohly mít sny a měnily barvu podle toho, co se v jejich snu odehrává. Video je soušástí dokumentárního filmu Octopus: Making contact.

Časosběrné video zachytilo chobotnici Heidi v průběhu noci, jak spí opřená o boční sklo akvária. V průběhu spánku tato chobotnice několikrát změní barvu, ze žlutobílé do bílé barvy, poté ztmavne a nakonec změní barvu na skvrnitou, podobnou jako používají chobotnice pro kamufláž.

David Scheel komentuje tyto proměny na základě informací, které vědci o chování chobotnic za roky studování získali. Na základě videa vytvořil pravděpodobný příběh, ve kterém by se chobotnici mohlo zdát o tom, že ulovila a snědla kraba.

První kamufláž podle něj značí situaci, kdy Heidi ve snu ulovila kraba. Poté, když zcela ztmavne, opustí s ním mořské dno. Tmavá barva totiž umožňuje chobotnicím snazší nepozorovaný pohyb v oceánu. Nakonec komentuje několikabarevnou kamufláž v závěru videa. „Je to, jako by si právě podmanila kraba, usadila se, začala ho jíst a nechce, aby si jí někdo všiml,“ komentuje video Scheel. Stejnou kamufláž totiž chobotnice používají i při reálném lovu, když jsou vzhůru.

Nejchytřejší hlavonožci na světě

Chobotnice jsou považovány za nejchytřejší hlavonožce na světě. Svou inteligenci a dovednosti prokázaly již několikrát při vědeckých výzkumech i pozorování ve svém přirozeném prostředí.

Chobotnice se schovala potápěči v ústech

Koktejl

Tyto unikátní hlavonožce nelze přirovnat k téměř žádnému jinému zvířeti na světě. Mají modrou krev, žádné kosti a tři srdce. Narozdíl od obratlovců nemají centrální nervovou soustavu. Jejich nervové dráhy jsou umístěné i ve všech osmi chapadlech, každé z nich díky tomu dokáže do značné míry myslet individuálně.

Hlavní zbraní chobotnic jsou stovky přísavek na spodní straně chapadel a jedovatý zobáček, kterým dokážou rozkousnout i tvrdý krunýř. Svou barvu i texturu mění chobotnice pomocí speciálních svalů, které jim umožňují napodobovat jiná zvířata nebo splynout se svým okolím.

Dokáží odšroubovat víko sklenice zvenku i zevnitř a umí rozpoznávat jednoduché tvary. Jsou schopné interakce s dalšími druhy, možná dokonce vytvořit vztah. Že by mohly být schopné snění, proto není podle vědců nepravděpodobné.

Reklama

Související články

Lachtan profackoval kajakáře chobotnicí

Jen těžko uvěřitelný zážitek má za sebou novozélandský fotograf Kyle Mulinder. Když byl před nedávnem se svými kamarády poblíž města Kaikoura na Jižním ostrově...

Výběr článků

Načítám