Hlavní obsah

Chlapec při audienci vydyndal na papeži jeho zuchetto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O humorný moment se při středeční papežské audienci postaral asi desetiletý hendikepovaný chlapec, který přiběhl k papeži a začal mu třást rukama. Následně neustále ukazoval na papežovu čapku zvanou zuchetto a byl tak neodbytný, že mu rozesmátý František po chvíli jednu ze svých pokrývek hlavy věnoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chlapec přiběhl během audience za papežem na pódium a dožadoval se jeho čapkyVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiaosmdesátiletého pontifika nejdřív chlapec chytil za ruce a pak před ním zvesela poskakoval. Když bylo jasné, že se chlapec na pódiu zdrží zřejmě delší chvíli, monsignor Leonardo Sapienza, šéf vatikánského protokolu, mu donesl židli, aby mohl sedět po pravici papeže.

Zuchetto
Malá kulatá čepička, kterou nosí katoličtí duchovní se nazývá zuchetto nebo též pileolus či solideo. Dříve ji nosili zejména řeholníci jako ochranu v zimě na vyholené kolečko na hlavě (tonsuru nebo též postřižiny). Kněz solideo nosí při běžné nošení a při mši. Smeká ji pouze po první modlitbě jako projevení úcty k Bohu. Odtud název solideo – latinsky soli Deo znamená pouze (před) Bohem. Výraz zuchetto pak v italštině doslova znamená malá dýně či tykev (odvozené od slova zucca – dýně). Čapka dostala toto jméno zřejmě podle svého tvaru a typického „stonku“ zvaného stirpis či stirpes. Ten byl zřejmě přidán, aby se čapka dala odlišit od židovské jarmulky (kipy). Kněz nosí čapku černé barvy, biskup fialovou, kardinál červenou a papež bílou.

Chlapec následně za pobavení publika i svatého otce běhal po pódiu a neodbytně ukazoval na Františkovu čapku zvanou zuchetto nebo též solideo a snažil se všem vysvětlit, co chce.

A jeho zarputilost se mu nakonec vyplatila. Vytoužené zuchetto dostal a ihned si ho nasadil na hlavu. Za potlesku a smíchu tisíců lidí přítomných na audienci pak pódium opustil.

Papež poslal do římských věznic 15 000 nanuků

Koktejl

„Chtěl bych poděkovat tomuto chlapci za lekci, kterou nám všem dnes udělil. Nechť mu Pán pomůže v jeho hendikepu, protože to, co dělal, šlo přímo od srdce,“ uvedl papež František.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám