Hlavní obsah

Chlapce nevzali do skauta, nevěří totiž v Boha

Novinky, vps
Radstock

Jedenáctiletý George Pratt navštěvoval osm měsíců skautský oddíl v Radstocku, ale když přišla chvíle na jeho přísahu, po které by se definitivně stal členem oddílu, tvrdě narazil. V britském skautském slibu se přísahá Bohu, a to George neudělal. Je totiž ateista. Skaut ho proto odmítl přijmout. Výjimky jsou přitom možné u přívrženců ostatních náboženství, kteří mohou slovo „Bůh“ nahradit.

Jedenáctiletého chlapce nepřijali do skauta, protože není věřící

 
Článek

Britská skautská organizace nehodlá změnit svůj postoj. Pokud se chce dítě stát skautem, musí přísahat Bohu, ať je jakéhokoliv vyznání.

„Víra je důležitou součástí našeho hnutí po celých 105 let jeho existence. Slib musí složit všichni mladí lidé. Pokud jsou jiného vyznání, mohou zaměnit slovo Bůh, ale všechny varianty slibu musí zachovat prvek víry,“ stojí v tiskovém prohlášení britského skautského hnutí.

Chlapci chybí výlety

George rozhodnutí zklamalo a považuje ho za nespravedlivé. Nejvíce mu chybí výlety, které se skautem podnikal. Svoje rozhodnutí ale nehodlá měnit.

„Jsem zklamaný, že už tam nemůžu chodit, a to jenom kvůli mé absenci víry v Boha. Mluvili jsme o tom se skautským vedoucím, ale ten je neústupný. Moji kamarádi ze skauta to také nepovažují za spravedlivé. Všichni teď pojedou do jeskyní, kde jsem ještě nebyl. Jenže mně nedovolí jet,“ řekl chlapec deníku Daily Mail.

Georgova otce rozhodnutí rozčílilo a obvinil křesťanské hnutí z netolerance. Svého syna podporuje, a pokud by svůj postoj někdy v budoucnu změnil, nebude mu to vadit.

„Když jste křesťan nebo muslim, tak se stát členem můžete. Pokud v Boha nevěříte, tak máte smůlu, jako například můj syn. Vychoval jsem ho tak, aby byl slušný, zdvořilý a ohleduplný. Je to chytrý chlapec, a jestli nevěří v Boha, tak je to jeho rozhodnutí,“ řekl Nick Pratt, chlapcův otec.

Český slib je odlišný

Přeložené plné znění britského skautského slibu je: „Slibuji na svoji čest, jak dovedu nejlépe, že budu sloužit Bohu a královně, pomáhat ostatním lidem a zachovávat skautské zákony.

Český skautský slib

Slibuji na svoji čest, jak dovedu nejlépe:

Slibuji na svoji čest, jak dovedu nejlépe: 1. sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době,

Slibuji na svoji čest, jak dovedu nejlépe: 1. sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době, 2. plnit povinnosti vlastní a zachovávat skautské zákony,

Slibuji na svoji čest, jak dovedu nejlépe: 1. sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době, 2. plnit povinnosti vlastní a zachovávat skautské zákony, 3. duší i tělem být připraven pomáhat vlasti a bližním.

(K tomu mi pomáhej Bůh! )

České skautské hnutí klade důraz především na vlastenectví, duchovní rozměr je spíše v pozadí. Proto je slovo Bůh v českém překladu nahrazeno Pravdou a Láskou a doložka „K tomu mi pomáhej Bůh“ je dobrovolná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám