Hlavní obsah

Cestu lidí na Mars ohrožuje radiace

Novinky, Rostislav Matulík, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Mars nebude patrně snadným cílem pro výpravu lidské posádky, protože vykazuje intenzivní radiaci. Kvůli překvapivě silnému kosmickému i slunečnímu záření se prudce snížila pravděpodobnost výskytu života na rudé planetě. Oznámili to ve čtvrtek v kalifornské Pasadeně američtí vědci z NASA, který zpracoval údaje z družice Odyssey kroužící kolem Marsu.

Foto: JSDH Dolní Marklovice

Bojující Michal Morcinek z Dolních Marklovic vytahuje barel s vodou na lešení.

Článek

"Astronauti by byli na povrchu planety vystaveni dvaapůlkrát vyšší dávce než na nízké oběžné dráze kolem Země, kterou NASA považuje za bezpečnou," řekl odborník na kosmickou medicínu Cary Zeitlin. "Případná cesta lidské posádky na Mars by měla trvat tři roky a samotný pobyt na Marsu několik měsíců, takže astronauti by byli v relativně krátkém čase vystaveni objemu záření, který považujeme za přijatelný v průběhu celé jejich kariéry," upřesnil.

Kosmonauti by se museli skrývat před erupcemi

Největší starosti působí vědcům pravidelné sluneční erupce nabitých částic, které proudí přes Zemi k Marsu. Země je vybavena magnetickým polem a hustou atmosférou, které je odklání nebo pohlcuje. Na Marsu by se museli kosmonauti po dobu erupcí ukrývat. Sluneční erupce trvají obvykle jeden týden. Odborníci z NASA připomněli, že o misi na Mars se uvažuje jen všeobecně a žádné konkrétní plány ani termíny nebyly stanoveny.

Reklama

Související témata:

Související články

Kanály na Marsu mohou být důsledkem tání

Záhadné kanály na povrchu Marsu mohl vyhloubit tající sníh. Soudí tak Philip R. Christensen z arizonské státní univerzity v Tempe, který se zabývá výzkumem...

Mars v Křemíkovém údolí

Proslulé Silicon Valley (Křemíkové údolí) v Kalifornii není jen líhní pokročilých počítačových technologií. Koncem loňského roku si sem americká kosmická...

Výběr článků

Načítám