Hlavní obsah

Česko hledá SuperStar

Právo, Jaroslav Špulák
BRNO

Televizní soutěž "Česko hledá Superstar", kterou bude od února do června vysílat TV Nova, odstartovala. Prozatím se konají konkursy. Z ostravských kandidátů postoupilo dvanáct uchazečů, o týden později v Brně jedenadvacet přihlášených. Pro šťastlivce, který ze soutěže vyjde jako vítěz, je připravena lákavá cena. Nahraje totiž album, jež by mělo prodejní pulty zaplnit ještě do konce příštího roku.

Foto: Aleš Rudl

Lípa republiky v Klementinu byla vysazena 5.11.1968

Článek

Na mladé lidi ve věku od 16 do 28 let, kteří se zúčastnili brněnského výběrového řízení do prvního ročníku pořadu "Česko hledá SuperStar", čekaly prezentace před dvěma různými porotami. Zatímco první byla přátelská, o den později se postupující pořádně zapotili před ostře naladěnými profesionály.

Dvě poroty

"V podstatě platí, že když předvýběrová porota neví, řekne ano. Když neví finálová porota, řekne ne," prozradil o systému výběru náměstek pro program TV Nova Pavel Zuna. "Náročnost na soutěžící bude stoupat. Dnes budou zpívat nasucho, ti vybraní zítra před odbornou porotou. Kdo půjde dál, čeká ho zpěv ve dvou, pak s klavírem a ve finále na halfplayback, kdy mu bude hudba puštěna jako doprovod," dodal Zuna.

Šéf bezpečnostní složky akce Viktor Nikolajev měl na ostravský konkurz zajímavou vzpomínku: "Vybíralo se v hotelovém domě Jindřich. V sobotu, když šlo do tuhého, vyšplhal na protější důlní věž nějaký pán s tím, že skočí dolů. Předesílám, že to nesouviselo se soutěží, nebyl účastníkem konkurzu. Neměl ale vyřešený vztah s manželkou. Aby sebevraždu neuskutečnil, ho přesvědčil tým lidí, kteří ale k soutěži patřili," uzavřel Nikolajev.

Sbor katů

Porotu vede zpěvák Ondřej Hejma. Nápomocni mu jsou Gábina Osvaldová, Ondřej Soukup a Milan Herman z vydavatelské společnosti BMG, která se o vítěze bude starat a vydá mu album.

Jejich úloha byla a bude nelehká. Musí soutěžícím natvrdo říct, zda se pro zpívání hodí či nikoli. Protože převažují negativní sdělení, mohou si připadat jako kati.

Ondřej Soukup to cítil už v Ostravě. "Když skončí konkurz, uvědomím si, že jsem byl u popravy sedmdesáti lidí. V Ostravě jsem měl v jednom případě velmi černé svědomí. Byl to podle mě talentovaný chlapec, ale ostatní byli proti."

Hejma hlasuje za dva

Když docházelo na lámání chleba, shodovali se prý zejména Hejma s Osvaldovou. Soukup a Herman bývali v opozici, ovšem Hejma jako předseda poroty má dva hlasy. Absolutně se prý neshodují manželé Osvaldová se Soukupem. Nikdo z nich přesně neví proč.

"Samozřejmě dáváme hlavu na špalek. Budeme nenáviděnými a může se stát, že to někdo ponese jako křivdu, což mu nikdy nevyvrátíme. Je to ale naše práce a snažíme se ji dělat co nejlíp," obhajoval práci poroty Hejma.

Přihlášena bez vědomí

"Přihlášeno je téměř osm set lidí," řekl tiskový mluvčí TV Nova Daniel Plovajko. Nakonec ale dorazilo jen něco málo přes tři sta. "V Ostravě byl "odpad" sto lidí, tady je vyšší."

Šestnáctiletou Moniku Mášovou z Újezdu u Brna do soutěže přihlásila o dva roky mladší sestra Aneta. "Dříve jsem mívala velkou trému, ale dnes nemám. Co zpívám ve školním sboru, zlepšilo se to. Zrovna dneska máme koncert v kostele u sv. Jakuba, takže dost spěchám."

Před porotou zazpívala písničky "Dvě malá křídla" od Heleny Vondráčkové a "Keď príde láska" od MC Erika a Barbary. Neuspěla a ani večerní koncert nestihla. Byla to pro ní ale dobrá zkušenost. Úsměv na tváři napověděl, že si toho cení.

Na konkurs s kojencem

Jednadvacetiletá Lucie Jakešová přišla na konkurz s maminkou a pětiměsíčním potomkem. "Pořád ještě kojím," vysvětlila. "Soutěž chápu jako šanci, ale nezblázním se z toho, když nepostoupím," řekla a skutečně nakonec nepostoupila. Chvíli předtím ale stihla v odlehlé místnosti potomka dosyta nakrmit. S ohledem na kojence ji pořadatelé vzali na řadu přednostně.

Hlasy ze zahraničí

Tatínek dvacetileté Madaleny Joaové pochází z Angoly, maminka je Češka. Oba ji velmi podporují: při pátečním předkole ji doprovázel otec, maminka hltala aktuální informace po telefonu.

"Před čtyřmi lety jsem zpívala v Rozjezdech pro hvězdy. Po odvysílání pořadu se mi ozval jeden člověk, se kterým jsem nahrála cédéčko. On rapoval a já zpívala vokály. Stal se rovněž mým přítelem, ale ten vztah nebyl ideální a tak to všechno skončilo." Před časem s ní chtěl spolupracovat bavič Petr Novotný. Ona to kvůli příteli odmítla, nicméně jak se věci změnily, je s Novotným znovu v kontaktu.

Čeká ji snad i úspěch v soutěži. Postoupila totiž do pražského čtvrtfinále. Její přednes byl tak poutavý, že jakmile vstoupila do sálu - kam nikdy jiný kromě poroty a televizního štábu nesměl - a spustila, přitiskli chlapíci z ochranky uši ke dveřím a podupávali si do rytmu.

"Přijdete tam, stoupnete si tak čtyři metry před čtyřčlennou porotu a zazpíváte. Chtěli po mně písničku navíc, protože jsem měla obě soutěžní v angličtině a oni vyžadovali nějakou v češtině. Byla jsem uvolněná, nejhorší je čekat, než přijdete dovnitř. Porotci byli hodní, usmívali se," zakončila své účinkování v konkurzu Joaová.

Slavné nepoznal

Osmnáctiletý Patrick Jurdic také postoupil. I on měl zazpívat jednu písničku v češtině, a tak vytáhl z kapsy lísteček s textem Gottovy skladby Vzpomínky, který mu ráno pro každý případ napsal kamarád. "Slavní lidé v porotě? Hmm, ani jednoho neznám," usmál se. Nebylo divu - za soutěží totiž přijel až z Vídně, kde žije.

Reklama

Související články

Tři tisíce lidí se chce stát superstar

Více než 3 200 zájemců, převážně dívek ve věku mezi 16 až 20 lety, se přihlásilo do konkursu televize Nova na pořad Česko hledá SuperStar, z něhož má vzejít...

SuperStar se hledala v Brně

O víkendu vybírala čtyřčlenná porota v Kongresovém centru v Brně účastníky do televizní pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar. Z pátečního předkola...

Výběr článků

Načítám